МВР удари кандидат-кмет, локален доставчик на интернет

МВР удари кандидат-кмет, локален доставчик на интернет

За разлика от Софийския градски съд, който отложи за след изборите делата срещу депутатите Фидел Беев и Павел Чернев, тъй като участват в кампанията за местните избори, МВР показа, че няма да се церемони с кандидат-кметове. В петък Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) иззе тринадесет компютъра от офиса на най-големия интернет доставчик в столичния квартал “Люлин”. Собственикът на “Люлин нет” Андрей Георгиев е независим кандидат за кмет на най-големия жилищен комплекс в София.  

По-късно през деня от фирмата изпратиха своята позиция, в която се твърди, че акцията е политически мотивирана и е нагло посегателство върху бизнеса на човек, който го е “изградил с много труд, безсънни нощи и лишения.”

При акцията са иззети два лаптопа и 11 сървъра с над 10 терабайта музика, филми и софтуер, равняващи се на 15 000 компакдиска, които са се разпространявали “нелегално” сред абонатите на "Люлин нет", заяви Явор Колев, началник сектор “Компютърна престъпност” в ГДБОП. Образуваното дознание обаче е срещу майката на Андрей Георгиев, която се водила управител на фирмата.  Сигналът срещу “Люлин нет” е подаден през юли от Асоциация на музикалните продуценти.

“Не бихме желали да се политизира този въпрос. В крайна сметка тук става дума за инкриминирано деяние, което ние доказваме. Трябваше да чакаме деня на изборите ли?”, отговори с въпрос на питането на Mediapool директорът на ГДБОП Кирил Георгиев. Той добави, че сигналът е бил подаден през юли, когато не е имало кампания.

Съвсем наскоро два различни състава на съда отложиха делата срещу двама народни представители, които са кандидат-кметове в София и Велинград. Мотивът е, че решението им може да се употреби в предизборната кампания. Това стана въпреки, че никъде в българското законодателство не пише, че съдът трябва да има специално отношение към участници в избори. Но все пак акцията на антимафиотите не е насочена срещу депутат, кандидатирал се за друга изборна длъжност.    

От ГДБОП обясниха, че свиканата пресконференция не е за конкретния случай, а за да се покаже, че България като член на ЕС ще се бори с престъпленията срещу интелектуалната собственост. 

Освен това изземването на компютрите трябвало да е сигнал към останалите квартални доставчици на интернет, повечето от които имат локални мрежи с филми, музика и софтуер. “Продължаваме да ги наблюдаваме и в момента, в който сме готови, ще реагираме. В много кратък порядък ще се работи на територията на цялата страна. На всеки му идва редът!”, обясниха борещите организираната престъпност.

“Политическа акция”

В позиция до медиите от  “Люлин-нет” заявяват, че отряди на ГДБОП от тридесет човека са нахлули по едно и също време в офиса и в сървърното помещение и без обяснения са иззели всички налични компютри, между които и такива на клиенти.

Въпреки, че им показахме лицензите за софтуерите, инсталирани на компютрите, те не ни обърнаха внимание и отнесоха всичко, пишат от интернет-доставчика. И още: “Това деяние е безсъмнено поръчано от политическите опоненти на управителя на “Люлин-нет” Андрей Георгиев в предизборната борба за районен кмет на “Люлин”. Ние работим вече шест години в сферата на телекомуникациите и досега не сме се сблъсквали с такава наглост, злоба и безочие. Тъй като Андрей е независим кандидат -кмет, зад него не застава нито една политическа партия, чиято защита да използва. Именно от това са продиктувани действията на ГДБОП”.

В позицията пише още, че половин Люлин е останал без връзка с глобалната мрежа, а бизнесът на Георгиев, който “започнал с един компютър”, е унищожен.

През пролетта ГДБОП проведе подобни акции срещу собствениците на торент-тракери, които доведоха до голямо недоволство сред интернет-потребителите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?