МВР удари тотомафията

Операция срещу букмейкъри на "черното тото" и незаконни залагания в Интернет осъществиха служители на реда. Антимафиотите са установили 30 лица от София, Гоце Делчев и Ловеч, които са "въртели" 5 млн лв. в "черното тото" и са инвестирали печалбите в друга престъпна дейност, съобщиха от МВР в петък.

В операцията са участвали над 120 антимафиоти, 25 разследващи полицаи и петима прокурори от Софийската градска прокуратура и Върховната касационна прокуратура.

През ноември миналата година в МВР е постъпила информация за организирана престъпна група, занимаваща се с "черно тото" - определяне на коефициенти, изплащане на печалби върху резултати от футболни мачове и спортни състезания, като са използвани чуждестранни букмейкърски сайтове в интернет.

Организираната престъпна група е набирала огромни суми за залагания от български граждани, занимавала се е с рекет и събиране на дългове от нередовни платци, а средствата са инвестирали в друга престъпна дейност. Членовете ѝ отнемали насилствено движимо и недвижимо имущество от длъжници. Организаторите на незаконните залагания, освен натрупаните печалби от тази дейност са получавали проценти и от чуждестранните букмейкърски къщи по програми за партньорство, като средствата не са декларирани.

След няколкомесечна работа, антимафиотите установили над 30 лица от София, Гоце Делчев и Ловеч, съпричастни към престъпната дейност, сред които има и лица, близки до футболни клубове.

В периода на разследването е установено, че оборотът, с който е оперирала групата, надхвърля 5 млн. лв. Материалите от интернет-разследването са докладвани на Софийската градска прокуратура и е образувано досъдебно производство.

Претърсени са 28 адреса в София и страната. Иззети са 326 110 лв., 15 800 евро, 20 100 долара, 20 компютъра, 5 преносими флаш-памет устройства, 37 мобилни телефона, лек автомобил "Мерцедес", както и много нотариални актове, банкови и фирмени договори, записи на заповед, пластини за магнитни карти и четец, злато и бижута, тефтери с коефициенти за залагания; договори за заем, лизинг, кредит, две дози кокаин, над 100 стека цигари без бандерол и други.

Споделяне

Още от България