МВР упорито отрича да е крило насилие в лагера в Любимец

Ръководството на МВР отрече в понеделник да е било крито полицейско насилие в лагера за временно настаняване на имигранти в Любимец, за което съобщиха от алжирското посолство в събота.

Първо зам.-шефът на дирекция "Миграция" Йотко Андреев, под чиято юрисдикция се намира лагерът, заяви, че "нито един от тях (имигрантите) не е с фрактури или счупени крайници", а след това и вътрешният министър Цветлин Йовчев коментира, че "изнесеното в медиите не отговаря на истината".

В събота алжирският посланик Ахмед Буташ съобщи пред в. "24 часа", че полицаи са пребили няколко алжирски граждани, предоставяйки и снимки, на които се виждаха няколко имигранта с превързани глави и гипсирани ръце.

Впоследствие от МВР контрираха, че в лагера в Любимец бил предотвратен бунт и отрекоха някой от настанените там да е получавал тежки травми.

"След като напрежението утихва, началникът на дома е минал през всички стаи и е питал всеки дали има проблем и дали се нуждае от лекарска помощ. Никой не е казал нищо. Към 23.00 часа обаче 4-5-има алжирци започват да се оплакват от болки в главата и гърба", заяви пред Нова телевизия Андреев в понеделник.

По думите му "нито един от тях не е с фрактури или счупени крайници – двама са гипсирани, защото единият е с навехната ръка, а другият – с изкълчен пръст. Всички прегледани са само с контузни рани".

Цветлин Йовчев пък посочи, че "в ситуацията, в която се намираме, всички ние и чуждестранните представители у нас, трябва да внимават в изказванията си, защото всяко изказване, може да доведе до ескалация".

Той се срещна в понеделник с чешкия си колега Мартин Пецин, който бе в София по повод предоставената от страната му финансова помощ на България за справяне с бежанската криза.

"Ние съзнаваме, че България не по своя свое желание се озовава в такава позиция, заради лошите отношения в Сирия. Ние сме респектирани от начина, по който България се справя с това положение, и искаме да изразим подкрепата си към нея. Съзнаваме, че нашият дар от около 920 000 евро не са достатъчни, но е символичен дар, с който да изразим своята солидарност. Освен финансовата помощ, докарахме и малко хуманитарна и помощ за екипите, които се справят с проблема с бежанците", заяви Пецин.

Българският МВР шеф пък отбеляза, че двамата са обсъдили "възможностите за решаване на проблемите в Европейския съюз, породени от силния наплив на бежанци".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?