МВР в бяло. Няма нарушения по случая с изчезналия Янек Миланов

МВР не е открило никакви нарушения на полицаите от Дупница при реакцията им на сигнала за отвличането на Янек Миланов. Това заявиха от силовото ведомство в отговор на запитване по Закона за достъп до обществена информация, изпратено от Mediapool. Така въпреки сериозните съмнения за забавено разследване, вероятно с фатални последици, наказания няма да има. Междувременно изчезналият Миланов остава в неизвестност.

Бездействие?

Сигналът за изчезването на Миланов е подаден в полицията в Дупница на 1 август. Случаят обаче стана обществено известен едва месец по-късно. Тогава братът на Янек – Марио Миланов обяви, че местното МВР бездейства и не е арестуван единственият заподозрян. Едва след негова лична среща с главния прокурор Иван Гешев институциите се задействаха светкавично. Шефът на държавното обвинение обяви, че лично ще следи случая и че е поел ангажимент към брата на изчезналия.


Янек Миланов

Веднага след това бе арестуван Васил Капланов-Каплата, бивш гард на братя Галеви и към момента единствен заподозрян за изчезването на Миланов. Според запознати той е имал конфликт с изчезналия, който пък имал интимна връзка с жена му. За последно Миланов е видян да се качва в неговата кола, това е засечено и от охранителни камери. Капланов бе набързо освободен от ареста без обвинения по случая. Впоследствие бе задържан отново, но във връзка с друго дело. В края на октомври се появиха слухове, че труп, открит край софийското село Желява, може да е на изчезналия. Информацията бързо бе опровергана от разследващите.


Капланов след ареста му, Снимка: БГНЕС

С всички възможности

Няколко дни след срещата с Гешев Дупница бе окупиран от полицейски сили. Започна мащабно претърсване на периметър от 120 кв. км., в града се правеха проверки. На място имаше данъчни и митничари. Там отидоха главният прокурор и шефът на националната полиция Николай Хаджиев. Назначена бе и вътрешна проверка за работата на полицията в Дупница.

Гешев обяви, че Миланов се издирва с "всички възможности" на МВР. Освен това се закани, че който не е разбрал, че вече не сме в мутренските времена на 90-те години, ще го научи по трудния начин.

Досега МВР направи множество претърсвания, всичките без резултат. Изчезналият бе търсен край дупнишките села Самораново и Крайнинци, край някогашното летище, във водите на близкия язовир "Дяково".


Снимка: БГНЕС

Формални пропуски

На този фон от МВР твърдят, че нямат никакви пропуски в първоначалната реакция. В отговора им не се обяснява защо сигнал за отвличане е докладван в прокуратурата цяла седмица след получаването му, нито пък защо основният заподозрян не е бил арестуван, не е разпитван, не е претърсена и изследвана веднага колата му. По закон информация за такова престъпление се предава на окръжната прокуратура, в случая – Кюстендил. Според Стоян Мадин, адвокат на Марио Миланов, това е направено със седем дни закъснение.


Снимка: БГНЕС

"От страна на началника и служители на РУ Дупница незабавно са предприети действия за създаване на организация за изясняване на подадената информация и такива за установяване на обстоятелства, свързани с изчезването. Установени са отделни (формални) пропуски в прилагането на вътрешноведомствената уредба, които нямат пряко отношение към извършените оперативно-издирвателни мероприятия от служители на РУ-Дупница", пише в отговора на МВР.

След изчезването на Янек в Дупница имаше протести и искане за оставката на местния полицейски шеф Борислав Динев. Същият влезе в новините и по друг повод - отказа съдействие за извеждането на охранителите от частната фирма "Делта Гард" от завода за асансьори "Изамет", въпреки че имаше съдебно решение. Историята с опита заводът да бъде отнет от бизнесмена Илия Златанов бе разказана в поредицата "Осемте джуджета", разследвана от Антикорупционния фонд.

Какво е свършено?

На съвсем друго мнение е адвокат Мадин. Пред Mediapool той обясни, че още от самото начало е имало съмнения за убийство, но никой не е докладвал сигнала в продължение на седмица.

"Подаденият сигнал не е бил просто за това, че Янек Миланов не се е прибрал, а ясно е посочено, че има данни за отвличането му, противозаконното му лишаване от свобода и съмнения за убийство. Полицията в Дупница не е уведомила веднага окръжна прокуратура – Кюстендил. Окръжната прокуратура е уведомена седем дни по-късно. Явно за извършващите проверката лица едно такова бездействие от седем дни е формално нарушение. За полицията в Дупница и за извършващите проверката явно е нормално в рамките на една седмица да не бъде извършено нито едно процесуално-следствено действие, защото просто наказателно производство не е било образувано", заяви той.


Снимка: БГНЕС

Според него полицията в Дупница е "игнорирала целия контекст на ситуацията", защото Миланов е подавал жалби и преди това и в полицията са знаели за заканите срещу него. Адвокатът посочва, че Капланов изобщо не е бил викан за разпит, не са взети обтривки от ръцете му, а колата му е проверена за билогични следи няколко дни по-късно - време, достатъчно, за да се заличи всичко.

"Вътрешната проверка е права в едно – налице е формалност, но формалността е при воденето на разследването", заяви Мадин.

Няма да оставим нещата така

Близките на Миланов са убедени, че полицията не е реагирала адекватно и твърдят, че няма оставят случая да приключи така. Заради резултата от вътрешната проверка ще бъдат сезирани вътрешният министър, главният секретар на МВР, както и Министерският съвет.


Снимка: БГНЕС

"След това със ситуацията подробно ще бъдат запознати европейските институции, които отговарят за върховенството на закона, защото случаят вече се следи от редица реномирни западни медии и Еевропейската комисия. Друга възможна стъпка е изготвянето и депозирането на сигнал за извършени престъпления по служба и срещу правосъдието от съответните полицейски служители", заяви Мадин.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?