МВР в мащабна акция срещу военни със задигнати ракети и много неизвестни

Калин Георгиев: Не е тероризъм, а криминална сделка под формата на законно транспортиране

Пресцентърът на МВР разпространи снимки на заловените ракети, в пресцентъра на МО все още не знаят нищо

Докато все повече се засилват съмненията, че МВР е допуснало пропуски в контрола на гръмналите складове край Петолъчката, главният секретар Калин Георгиев обяви крупен успех в областта на злоупотребите с боеприпаси.

 

Задържаните за 72 часа военнослужещи от Авиобаза "Безмер" са сержант Живко Спасов, завеждащ хранилището за боеприпасите и неговият началник майор Николай Станев, началник на логистиката в поделение 22030.

 

Започналото разследване е за изнесени от поделението 103 авиационни ракети "Въздух – земя". Срещу двамата са повдигнати по две обвинения за длъжностно присвояване, държане и съхранение на боеприпаси в големи количества без надлежното разрешение. Предвиденото за това наказание е от 3 до 15 години затвор. Шофьорът и охранителят на заловения автобус са освободени, защото нямат отношение към случая.

 

Предположението е, че става дума за законен превоз на незаконна сделка на стойност малко над 47 хил. лева.

 

Те са превозвали ракетите в микробус, собственост на ВМЗ-Сопот и са били хванати при рутинна проверка на КАТ по пътя Сливен – Ямбол. Катаджиите се усъмнили в редовността на документите за превозване на опасния товар, тъй като липсвал печат на един от тях.

 

"Случаят няма връзка с взривените складове край "Петолъчката", посочи Калин Георгиев.

 

Той успокои още, че не ставало дума и за международен тероризъм.

 

Според него събраната информация навежда на версията, че става дума за "криминална сделка - под формата на законно транспортиране на специална продукция, защото микробусът е бил обозначен със специална табела за това, се прикрива криминална дейност".

 

От обясненията на Георгиев обаче не стана ясно как двамата военни са изнесли ракетите от базата. Защо са използвали кола на държавния завод ВМЗ-Сопот и защо са избрали да минат по маршрут в близост до гръмналите складове, където е засилено полицейското присъствие.

 

Задържаните ракети, които са изключително опасни военни изделия, произвеждани и в България, са върнати в Безмер. По случая вече са разпитани 10 свидетели. Според военната прокуратура още не е ясно дали става въпрос за канал за незаконна търговия с боеприпаси. Ще се направи цялостен одит на поделението в Безмер.

 

Към момента единственият отговор от Министерството на отбраната (МО) е, че нямат никаква информация. МО отказва да коментира как заловените им служители са изнесли ракетите от авиобаза "Безмер" при положение, че в нея би трябвало да има изключително строг контрол и пропускателен режим.

 

Не е ясно как досега МО няма никаква информация, при положение, че двамата военни с ракетите са били хванати към 12.00 часа в четвъртък. Ако се докаже, че ракетите са били изнесени незаконно от базата, това ще отвори много въпроси за сигурността на военните обекти и работата със специална техника в тях.

 

В същото време висшето професионално и политическо ръководство на МВР не е допуснало възможни пропуски в контрола на взривените частни складове край Сливен, макар че по закон именно сектор КОС към МВР контролира тази дейност.

 

Взривовете отнеха живота на трима работници, които от вторник насам, когато гръмнаха складовете, се водят в неизвестност. Районът все още се обезврежда, а разследването на причините за трагедията все още е в началото си. Премиерът Бойко Борисов, който обикновено се ангажира лично с управлението на всякакъв вид кризи, този път изпрати на място министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, който отговаря и за КОС, и за извънредните ситуации, и министъра на отбраната Аню Ангелов.

 

Цветанов обаче предпочете да остане в сянка и Ангелов е този, на който бе прехвърлена отговорността за цялата публична информация по случая, включително обяснения пред парламента.

 

Вече стана ясно, че службата "Контрол на общоопасните средства" (КОС) е извършила серия от проверки в складовете и не е засекла нарушения. От военното министерство и прокуратурата обаче допуснаха, че в складовете са се съхранявали по-голямо количество боеприпаси от разрешеното. За това говори и фактът, че взривовете са обхванали всички складове, въпреки че те са били проектирани по-начин, който да не позволява разпространяването на бедствията.

 

Освен това все още няма публична информация точно какви и колко боеприпаси са били съхранявани в складовете, въпреки строгия контрол при работата с опасни материали.

 

Калин Георгиев съобщи още, че служба КОС ще извърши цялостна проверка на дейността на фирмата "Берета Трейдинг" ООД. Не е ясно обаче дали тя се налага заради съмнения в работата на службата до този момент.

Споделяне

Още по темата

Още от България