МВР: В цигарите има само тютюн

МВР съобщи, че в саморъчно направените цигари, внесени в парламента, има само тютюн. Журналистите обяснили, че с акцията си са искали да предизвикат дебат в парламента за декриминализиране на притежаването на наркотични вещества в размер на доза за еднократна употреба.

В официално съобщение пресцентърът на МВР описва случката така:

"Групата, изпратена от РПУ в парламента е изяснила, че задържаните са журналистите от списание "1" Асен Асенов, Ивайло Минов и Елена Друмева. Те влезли в сградата с редовни журналистически акредитации.

При първоначалната беседа те са обяснили, че цигарите съдържат наркотично вещество. На място е направен полеви тест, който не е отчел наличие на наркотик. Журналистите са били поканени в Първо РПУ за изясняване на случая и са им били снети обяснения. От тях става ясно, е саморъчно направените цигари съдържат само тютюн.

В СДВР е била назначена експертиза на съдържанието на цигарите. Резултатите от нея сочат, че тревистата маса в тях не е сходна по морфология на конопа и не съдържа канабиноли. За случая в Първо РПУ е заведена преписка".

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: