МВР върна парите на двама измамени старци

Извършителят взел от единия 300 лв., а от другия - 400 лв.

МВР върна парите на двама измамени старци

МВР върна парите на двама измамени старци на 89 години и на 83 години. Извършителят е задържан. Той е мъж, също в пенсионна възраст, с осем присъди. Излязъл е от затвора преди няколко месеца.

"Апелирам възрастните хора да не бъдат толкова доверчиви и да не се доверяват на случайни граждани, независимо от предлога, по който ги спират", призова директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев на нарочна пресконференция.

Връщането на парите - общо 700 лв., е по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев. Самият той не беше на церемонията по връщането на средствата. Това направи административният ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова, видно от разпространените кадри от МВР.

Случаят е от сряда и е станал в столичният квартал "Гео Милев". Схемата е била една и съща. Първо е бил измамен 83-годишният В. П. между 10:30 и 11 часа. Час по-късно и 89-годишният Иван Дечев, чийто случай стана известен още в четвъртък.

Двамата възрастни мъже са си взели в сряда пенсиите от пощенския клон в кв. "Гео Милев". Измамникът е бил в сив автомобил. Той ги спира и се представя, че е главен касиер от пощата. Казва им, че са взели с 50 лв по-малко. Доверчивите старци дават да им преброи парите. Измамникът им ги връща на единия с 400 лв. по-малко, а на другия с - 300 лв. по-малко.

Задържан е след като 89-годишният Иван Дечев търси съдействие от служители в магазин за касови апарати. Именно те подават сигнал на телефон 112.

За по-малко от денонощие извършителят е задържан в жилище на негов роднина. Повдигнато му е обвинение за измама извършена в условията на опасен рецидив. Предвиденото наказание е затвор от 3 до 10 години, каза Невена Зартова, ръководител на Софийската районна прокуратура.

По-късно днес Софийският районен съд ще разгледа искането на прокуратурата за постоянното задържане на измамника с инициали А.М.

Приоритет в дейността на прокуратурата е изведено противодействието на престъпления, от които са пострадали самотни възрастни хора, каза Невена Зартова. Старши комисар Георги Хаджиев допълни, че СДВР имат "категорична нулева толерантност към такъв тип престъпления, свързани с измами на възрастни хора".

"Някои казват, че това са дребни случаи, които нямат значение. И така е от много години. За прокуратурата обаче са и ще бъдат приоритет. И промяната вече се вижда. Браво на колегите от СРП и СДВР", написа главният прокурор Иван Гешев в "Туитър".

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?