МВР вече отчита "голям спад" на престъпността

Има голям спад на извършените престъпления от началото на операцията срещу битовата престъпност, обяви в четвъртък пред БНР директорът на Главна дирекция "Национална полиция" главен комисар Тодор Гребенаров.

Той прочете по радиото статистиката, която трябва да покаже големият напредък. За трите дни от началото на операцията, която изпрати жандармерията по селата, са регистрирани общо 300 престъпления на територията на цялата страна.

Образувани са 62 бързи производства, проверени са 540 лица и 460 моторни превозни средства, разказа Гребенаров. Той обаче не даде статистика, с която последните данни могат да бъдат сравнени, за да се разбере дали наистина има спад на престъпността.

"Това, което нас ни радва е, че в малките населени места има много малко извършени престъпления или липсват такива. Операцията е с тенденция да продължи, докато е необходимо", обясни Гребенаров.

Той допълни, че около 1500 души от областните дирекции на МВР са пряко ангажирани с осигуряване на сигурността по границата. Поради тази причина част от състава на Специализираните полицейски сили са насочени към тези места, където има липса на униформен оперативен състав с цел подпомагане на дейността по превенция на престъпността.

В отговор на призива на Юлия Берберян, чийто дом наскоро беше обран, жандармерията да отиде и в Драгалевци, Гребенаров каза, че столичната полиция разполага с пълния си състав от служители и няма нужда от подобни подкрепления.

Гребенаров каза още, че се извършва ежедневен контрол на пунктовете за изкупуване на черни и цветни метали, както и на оказионите и заложните къщи.

Споделяне

Още по темата

Още от България