МВР вече ще спира от движение неизправни автомобили

МВР вече ще спира от движение неизправни автомобили

МВР вече може да спира временно от движение автомобили, които не са могли да преминат годишен технически прглед заради неизправност.

Това правомощие бе прието окончателно от парламента с последните промени в Закона за МВР (ЗМВР) и в Закона за движение по пътищата (ЗДП).

"В случаите, когато при извършване на периодичен технически преглед се установи опасна техническа неизправност, Изпълнителна агенция "Автомобилна информация" уведомява Министерството на вътрешните работи за временно отнемане регистрацията на неизправното превозно средство", записаха депутатите в ЗДП в четвъртък.

По думите на един от вносителите на новите текстове Цветан Цветанов, "когато бъде оправен съответният автомобил, той може да бъде върнат обратно за да се движи по пътищата на страната".

След получаване на уведомлението за установената техническа неизправност в дадена кола, с отбелязване в автоматизираната информационна система на МВР, временно ще се отнема регистрацията и ще се уведомява собственикът. Возилото отново ще може да се ползва, когато въпросната повреда бъде отстранена и то премине успешно годишен технически преглед. В този случай няма да се налага повторна регистрация на автомобила.

Приетите от парламента промени предвижда още тестовото внедряване на системата eCall – спешно повикване към тел. 112, направено от превозно средство при катастрофа. Системата подава спешен сигнал при задействане на въздушните възглавници на автомобила и подава автоматичен сигнал за точното време и място на катастрофата. Системата може да бъде задействана и ръчно. В началото системата ще работи само с новопроизведени автомобили, които вече задължително трябва да я имат.

С промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за МВР пък бе въведена т.нар. синя карта, с която се улеснява работата на чужденци в България. С това изменение висококвалифицирани кадри от държави извън Европейския съюз ще могат да получават "синя карта" за престой в страната ни по облекчен режим.

Споделяне

Още от България