МВР все още не издирва изчезналия Христо Бисеров

Определението на СГС пътува неопределено време до полицията по пощата

Христо Бисеров

МВР все още не издирва обвиняемия за пране на пари и невярна имуществена декларация бивш зам.-председател на парламента и ДПС Христо Бисеров.

 

Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, който обяви в четвъртък, че "към вчерашна дата" (сряда) в министерството не е било получено определението на Софийския градски съд (СГС), с което Бисеров бе обявен още във вторник за общонационално издирване.

 

От съда уточниха пред Mediapool, че то е било изпратено до силовото ведомство по пощата в сряда, което означава, че би трябвало да пристигне най-рано до ден-два. Така излиза, че издирването на Бисеров реално ще започне няколко дни, след като е наредено от магистратите.

 

СГС взе това решение, защото бившият политик отново не се отзова на призовката да даде показания по делото срещу нападателя на почетния председател на ДПС Ахмед Доган – Октай Енимехмедов. Оказа се, че на единия си известен на съда адрес Бисеров не се е появявал от 20-ина дни, а на другия се помещавала чешката резиденция.

 

На предишното заседание по делото "Енимехмедов" в края на ноември бившият зам.-шеф на парламента бе глобен с 500 лева, тъй като не бе представил уважителна причина за отсъствието си. Освен това СГС постанови принудителното му довеждане.

 

Във вторник магистратите отмениха глобата на Бисеров, тъй като междувременно той бе изпратил до съда такава молба, придружена с обяснението, че не се е явил в съдебната зала, защото е бил в болница.

 

По делото си за пране на пари той е обвиняем заедно с доведения си син Ивайло Главинков, като и двамата са с гаранции по 25 000 лева и с наложени забрани да напускат страната. Бившият високопоставен кадър на ДПС има две обвинения – за подаване на невярна имуществена декларация и за пране на пари. Според Софийската градска прокуратура между 13 декември 2012 г. и 21 февруари 2013 г. двамата са изпрали общо 314 529 долара и 117 192 евро.

 

Държавното обвинение заведе през октомври делото срещу Бисеров и Ивайло Главинков. Това се случи три дни, след като депутатът обяви, че напуска парламента и политиката "по лични причини". Повод за това станаха три парични превода от сметки на Бисеров в Швейцария към сметки на Главинков в македонска банка, а оттам – към офшорни дружества.

Споделяне

Още по темата

Още от България