МВР взема от излишъка 46 млн. за коли, камери и борчове

МВР взема от излишъка 46 млн. за коли, камери и борчове

От бюджетния излишък на страната за тази година МВР ще получи близо 46 милиона лева ще получи МВР от бюджетния излишък за тази година, които ще отидат за закупуване на нови автомобили, за системата за видеонаблюдение, както и за погасяване на натрупаните задължения за гориво заради поскъпналия петрол. Това съобщи в неделя министърът на вътрешните работи Румен Петков, който се отчете пред журналисти как се изразходва бюджетът на ведомството за 2007 г. и посочи, че ведомството е знаело още от преди време, че кабинетът ще отпусне допълнителните средства. Това позволило бързо да се организират в аванс обществените поръчки, за даможе порите да се усвоят до края на годината, стана ясно от думите на министъра.  

Той уточни, че с допълнителните средства, които МВР ще получи, след като кабинетът поиска да изхарчи предколедно 1 млрд. лв. бюджетът на ведомството ще стане около 140 млн. лв.

От тази сума за материално-техническо осигуряване вътрешното министерство ще изхарчи 35.257 млн. лв.

За противопожарна техника, радиостанции, софтуер и купуване на противопожарни автомобили са заделени над 20 млн. лв.

С около 22 млн. лв. ще бъдат купени около 960 леки и 150 високопроходими автомобила. Милион ще вложи министерството за оборудване на полицейските автомобили с лампи и радиостанции.

За първи път от създаването на МВР автомобилният парк се подновява с толкова много превозни средства, коментира Петков. Нови леки автомобили за цялата година МВР разпределя в София-град, София-област, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора и Плевен.

За разширяване на обхвата на системата за видеонаблюдение в София са предвидени около 10 милиона лева. Така под окото на камери ще е периметърът по бул. "Витоша", бул. "Цар Освободител", бул. "Евлоги Георгиев", ул. "Гурко", бул. "В. Левски", бул."Патриарх Евтимий".

Заради повишените цени на горивата, МВР натрупало  дългове към доставчици, които сега ще се погасяват с парите от преразпределението на бюджетния излишък, стана ясно от думите на Петков. Той обаче не уточни на каква сума е борчът, само посочи, че средната цена, на която ведомството купувало горивата, е 1.88 лв. средно за литър, което е с 37 процента повече от минали години.

За сградния си фонд ведомството планира изхарчването на 7.240 млн. лв. За изграждане на обекти в Разград, Ловеч и Плевен министерството отделя 11 млн. лв., скоро се очаква да приключи ремонтът и на три от районните полицейски управления в София. Около 1.5 млн. лв. са предвидени за направата на площадки, където ще бъде разположена техниката за новите документи с биометрични данни.

Тероризмът и по-специално бомбените заплахи ще бъдат преборени с други 1.5 млн. лв., като за усвояване на нова техника за борба с организираната престъпност са предвидени 800 хил. лв. Близо 1.5 млн. лв. са планирани и за Научно-изследователския институт по криминалистика и криминология.

За разходи в болницата на министерството и за друг вид техника се изразходват около 3 млн. лева. За доизграждането на тел. 112  МВР ще вложи около пет милиона лева, посочи Румен Петков.

Поетапно МВР ще се освободи от работилниците за автопарка,  които са били типични за дейността на министерството преди 15-20 г., посочи Румен Петков.

Той изрази увереността си, че МВР ще успее да приключи всички обществени поръчки,за да се усвоят предвидените в бюджета средства. Това щяло да е възможно благодарение на това, че финансовият министър Пламен Орешарски ги бил предупредил навреме за възможността за допълнителни средство от излишъка.

Споделяне

Още от България