МВР забрани на говорителите си в страната да дават информация в деня на референдума

Почти половината униформени полицаи ще осигуряват сигурността в неделя

Пресцентърът на МВР е забранил на регионалните говорители на министерството да дават каквато и да е информация за възникнали инциденти по време на референдума в неделя. Това става ясно от изпратено погрешка съобщение до медиите в Монтанска област в петък.

Според указанията, които журналистите са получили, "говорителите на ОД МВР нямат право да предоставят информация на медиите, докато не бъде публикувана обобщената справка на сайта".

До момента медиите извън София винаги са получавали необходимата информация от говорителите на местната полиция, без да е необходимо да минават през "централна цедка" в столицата.

Оригиналното съобщение, което са получили медиите в Монтана и областта е следното:

"Информационно обслужване по време на референдума на 27.01.2013 г.

Във връзка с указанията на Пресцентъра на МВР, информация за възникналите инциденти и произшествия по време на референдума на 27.01.2013 г. ще бъде изготвяна от Ситуационния център на МВР в София и публикувана на интернет страницата на министерството. Говорителите на ОД МВР нямат право да предоставят информация на медиите, докато не бъде публикувана обобщената справка на сайта.

Часовете, в които ще бъде публикувана информацията на сайта са следните:

26.01.2013 г. – вечерта – запечатване на изборните секции и поемане на охраната от Полицията

27.01.2013 г. – 07,00 ч. – отваряне на секциите

11,00 ч.- информация след първия брифинг за журналисти в София

17,00 ч . – информация за хода на референдума

21,00 ч. – последна информация след затваряне на изборните секции; тук се предвижда и закъснение.

По-подробна информация от Регионалния оперативен щаб на ОД МВР Монтана можете да получите около тези часове от Говорителя на ОД МВР".

Официално съобщение за подобна политика на ведомството на Цветанов, обаче, няма публикувано на страницата на министерството в интернет. Според съобщението, свързано с референдума, близо половината от униформените полицаи в България ще са заети през целия ден в неделя с това да осигуряват реда по време на провеждането на допитването за развитието на ядрена енергетика чрез построяването на нова АЕЦ.

Според ведомствения сайт "над 13 500 полицейски служители ще охраняват секциите, в които ще се гласува".

Официалната информация от разсекретяването на щата на силовото министерство в началото на мандата на ГЕРБ униформените полицаи са близо 30 000.

"В деня на референдума в 10.45 и 16.30 часа са предвидени брифинги в заседателната зала на МВР. Информация за допуснати нередности и нарушаване на обществения ред ще бъде публикувана през 4 часа на интернет страницата на министерството", съобщават още от ведомството.

Споделяне

Още по темата

Още от България