МВР задържа едър длъжник на Баретата, но не може да го свърже със стрелбата

Според оперативна информация Росен Капитана дължал 3 млн. лева на Златомир Иванов

МВР задържа едър длъжник на Баретата, но не може да го свърже със стрелбата

Едър длъжник на простреляния на 29 януари пред Съдебната палата в София Златомир Иванов-Баретата е задържан при акция на МВР, съобщи в понеделник вътрешният министър Цветан Цветанов.

 

По думите му разследващите имали оперативна информация, че заключеният Росен Драгнев-Капитана от Казанлък е забавил връщането на 3 милиона лева дългове към сочения от МВР и прокуратурата за наркобос.

 

"Може да се приеме, че са били близки до Баретата (задържаните - бел.ред.), но не бих могъл да твърдя, че имат нещо общо. Извършени са множество действия, както оперативно, така и процесуално-следствени. Към настоящия момент не можем да направим такава връзка", уточни обаче МВР шефът.

 

Той добави и че заедно с Драгнев е задържан още един мъж заради притежание на наркотици и оръжие. Цветанов обаче не коментира дали колегите му имат достатъчно доказателства, за да повдигнат някакви обвинения срещу двамата.

 

"Имаме информация, че имат подобни неуредени финансови взаимоотношения. Но разбира се съответните специлизирани звена в МВР и НАП се извършват сответните проверки, за да се види действително какви са тези финансови средства, които по някакъв начин биха могли да провокират някакъв конфликт. В момента каквото и да ви кажа, не знам каква ще е интерпретацията и тълкуванието. За това мога да ви кажа, че се проверяват абсолютно всички версии, цялото обкръжение и всички, от които би могло да дойде съответно напрежение за неуредени финансови отношения или нещо свързано с наркоразпространението", лаконичен бе министърът.

 

Неофициални информации, че Капитана е задържан именно заради стрелбата по Иванов, бяха публикувани в пресата. Според в. "Стандарт" разследващите били насочени към Драгнев от съпругата на Баретата, която по време на разпит изразила подозрения, че той може да стои зад покушението заради големите си дългове.

Версията, че неуредени финансови отношения стоят зад стрелбата по бившия спецполицай бе разпространена от МВР като основна за разследването веднага след инцидента пред Съдебната палата преди близо две седмици.

Баретата бе ранен с четири куршума, изстреляни от автомат "Калашников" в момента, когато влизаше през главния вход на сградата, за да присъства на заседание на Софийския апелативен съд по делото със сформиране и ръководство на наркобанда и поръчителство на убийството на Румен Стефанов-Алфа. Златомир Иванов бе осъден на 8 години затвор по първото си обвинение на първа инстанция миналата година. За поръчителството на покушението на Алфа той бе оправдан.

Изстрелите засегнаха крайниците, стомаха, дебелото черво и пикочния му мехур, вследствие на което над 10 дни Баретата не беше контактен и бе оставен на изкуствено дишане. В четвъртък от "Пирогов" съобщиха, че състоянието му се стабилизира и вече диша самостоятелно.

Споделяне

Още по темата

Още от България