Пак развален телефон

МВР заформи нова информационна каша след арестите на Брендо и Амигоса

Според Цветанов Банев е обвинен в Швейцария за трафик на 10 т кокаин, прокуратурата не знае

Цветанов бе гост на Софийския форум за сигурност заедно с Кристалина Георгиева и военния си колега Аню Ангелов. Сн.: БГНЕС

По-малко от денонощие, след като оповести, че са задържани Евелин Банев-Брендо и Петър Петров-Амигоса, МВР сътвори поредната информационна каша от предполагаемите причини за арестите.

 

Вътрешният министър Цветан Цветанов обясни в четвъртък, че Банев е бил обвинен в Швейцария за "трафик на кокаин от Южна Америка за Европа в размер на около 10 тона". Уточни и, че по отношение на задържания "има привличане на обвинение за пране на пари и блокирани сметки за милиони евро" в същата държава.

Подобно на няколко други случаи през последните дни тази информация тотално се размина с данните, с които разполага прокуратурата.

Оттам обясниха първо неофициално, а надвечер и напълно официално, че всъщност държавното обвинение подготвя искане до съда за промяна на мярката на Банев в "задържане под стража". Причината били сведения, че той планира трайно да напусне България и така да възпрепятства развитието на делото си за пране на пари, което тече в Софийския градски съд (СГС). От 2009 г. той няма забрана да напуска страната.

"Искането за вземане на най-тежката мярка за неотклонение е продиктувано от официално постъпилите в прокуратурата материали от МВР, обосноваващи намерението на Банев да напусне страната като по този начин се укрие и осуети нормалния ход на воденото срещу него наказателно производство. Към момента прокуратурата не разполага с данни за извършени нови престъпления от Евелин Банев. Ако в рамките на проведената от МВР акция са събрани материали в тази посока, прокуратурата ще предприеме съответните законоустановени действия, след като те ни бъдат докладвани", гласи съобщение, качено в сайта на държавното обвинение към 17.00 часа в четвъртък.

Очаква се искането на прокуратурата да бъде разгледано от СГС в събота. Най-вероятно едва тогава ще бъде хвърлена и известна светлина върху същността на данните, чрез които МВР е разбрало за подготвяното от Брендо бягство.

От защитата на арестанта коментираха пред Mediapool, че не им е известно той да е станал обвиняем и в Швейцария за трафик на дрога в особено големи размери и пране на пари, нито да се готви искане за изменение на мярката му. До момента той не е ставал причина за отлагане на делото му в СГС и многократно е пътувал зад граница, като винаги се е завръщал навреме, обясни адвокат Ина Лулчева. От сряда вечерта, когато бе задържан, тя обаче няма връзка с него.

В същото време министър Цветанов вече втори ден отказва да разясни дали подсъдимият у нас за "изпиране" на два милиона евро изобщо е заподозрян в някакво ново престъпление от родните разследващи. Твърди единствено, че той бил обявен за издирване от Швейцария, което така и не бе потвърдено от друго място. Тъй като България няма правна спогодба с алпийската страна, той не би могъл и да бъде екстрадиран, така че ако тамошните служби действително го търсят, Брендо просто вече знае за техния интерес, благодарение на думите на МВР шефа.

"Когато говорим за Брендо, аз искам все пак да се обърна към всички политически лидери, които са управлявали страната през последните 20 години. Как така от 1993, 1994, 1995 г. и т. н., се стигна до тези емблематични фигури - да не бъдат задържани, да не се работи по тях", зададе познатия си риторичен въпрос към бившите управляващи МВР шефът.

Добави и, че след проведените от подчинените му обиски и изземвания около ареста на Банев, спокойно можело да се потвърди добре известното масово мнение – "в България всъщност мафията си е имала държава". На какво се базира това негово заключение, естествено не стана ясно.

"Това, което прави българското правителство, ще продължим по същия начин, без въобще да се колебаем спрямо тези представители на тежката организирана престъпност, които генерираха огромен финансов ресурс с прането на пари от организирана престъпна дейност, инвестираха и в България, защото все пак да ви припомня, че вчерашното задържане на Брендо стана в посока Бургас към Созопол и по-специално към неговата хубава туристическа инвестиция, която направи в България на къмпинг "Оазис", продължи в типичния си уверен стил Цветанов.

По случая с окончателно осъдения през януари на 3 години затвор за валутно престъпление Петър Петров-Амигоса вътрешният министър не бе толкова словоохотлив, като обясни единствено, че със задържането е предотвратен казус, подобен на изчезването на "братя" Галеви.

В отговор на въпрос на Mediapool кога точно е бил арестуван близкия до убития през 2006 г. Иван Тодоров-Доктора Цветанов заяви лаконично: "В петък (11 май)... е бил свален от издирване."

По данни от прокуратурата и правосъдното министерство обаче Амигоса изтърпява наказанието си в Централния софийски затвор още от 9 май. МВР шефът не пожела да уточни кое е наложило да се съобщава неофициално за ареста му седмица по-късно.

Няколко часа след изказването му в четвъртък, ведомственият пресцентър все пак внесе необходимата корекция в думите на министъра, уточнявайки, че "на 9 май около 19.00 в София е задържан П.П., известен с прякора Амигоса. Той е бил обявен за общодържавно издирване на 16 февруари т.г. на база влязла в сила присъда за лишаване от свобода".

Въпросът кое обстоятелство налага за тази развръзка да се съобщава седмица по-късно, и то чрез спускане на неофициална информация за арест, провокиран от съмнения за "тежко престъпление", отново остана без ясен отговор. Упоритото мълчание на министъра по тази тема навежда на единствената логична мисъл, че по този начин вероятно се обслужват рейтинговите нужди на МВР след изчезването на Галеви.

Споделяне

Още по темата

Още от България