МВР заключи "калпазанин", заподозрян за измами с фалшив Фейсбук профил

Спас Василев обаче се оказа арестуван по стар сигнал

МВР заключи "калпазанин", заподозрян за измами с фалшив Фейсбук профил

МВР задържа в петък Спас Василев по подозрения, че е измамил десетки хора чрез фалшив профил във Фейсбук, в който се представя за Александър Николов, служител на международни авиокомпании, съобщиха от вътрешното министерство.

Срещу действията на Василев са подадени над 40 жалби, като щетите, нанесени на потърпевшите са за над 20 000 лева на този етап от разследването. Малко по-късно обаче говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че мъжът е арестуван по стар сигнал, тъй като все още не били събрани достатъчно доказателства, че той е човекът зад профила на Александър Николов.

По думите ѝ срещу Василев са образувани 4 досъдебни производства в София, Дупница, Благоевград и Варна от 2012 г. досега. През ноември 2013 г. е обявен за общодържавно издирване, а през 2016 г. името му е било вкарано и в Шенгенската информационна система.

Арнаудова опроверга информацията, че разследване срещу него за измама с билети от 2011 г. е било прекратено. Тя уточни, че то е било спряно, защото Василев е бил в неизвестност. Говорителят на главния прокурор добави още, че до понеделник всички дела срещу него ще бъдат обединени, за да му бъде повдигнато разширено обвинение за измама. По думите ѝ прокуратурата имала уверение от ГДБОП, че именно той се е представял за Александър Николов.

Районният прокурор на София Радослав Димов на свой ред информира, че Василев е задържан за 72 часа по обвинение от 2012 г., което е по сигнал, че е измамил гражданин, като му е обещал, че ще му осигури пакет от 10 самолетни билета за 470 лв.

Според шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов пък свиканата пресконференция по случая в петък можело да попречи на разследването, защото "трябват още отговори от други институции, за да докажем, че зад лицето (Александър Николов) стои въпросният Спас". Арнаудова също подчерта, че доказателствата в тази посока засега не са достатъчно, уточнявайки, че брифингът бил свикан само, "за да се успокои българският народ".

Валентин Радев: Ако някой иска по-евтини билети, да страда

"Той е калпазанин, трябва да бъде хванат", коментира няколко часа по-рано в петък вътрешният министър Валентин Радев в кулоарите на парламента.

МВР шефът не пожела да коментира случая в подробности, но призова хората да не търсят нелегални начини да купуват самолетни билети, защото те са рисковани.

"За този случай във Фейсбук ще кажа само едно – всички да внимават какво правят. Легалният начин да си купиш билети и всичко останало по правилата е на друго място. Това, че някой иска да мине метър и да си купи билет по-евтино – да страда. Не мога да хвърлям сили и средства допълнително да предпазвам тези, които неблагоразумно вършат неща, които не са по правилата", заяви Радев.

Профилът на Александър Николов нашумя във Фейсбук покрай протестите срещу кабинета "Орешарски". Той успя да натрупа доверие и да се сприятели виртуално с много журналисти и хора, участващи активно в различни инициативи и обществени процеси.

В продължение на няколко години този профил изграждаше образа на Николов, който постоянно обикаля света заради професионалните си ангажименти, но въпреки това демонстрира добро познаване на актуалните политически събития и процеси в страната.

Възползвайки се от все по-разширяващия му се кръг от приятели, в един момент той започва да предлага на различни хора във Фейсбук евтини самолетни билети за различни дестинации. В крайна сметка през лятото на т.г. започват да се появяват все повече хора, които имат съмнения, че са измамени от него. Сред тях са и българи, живеещи в чужбина, които са му предоставили личнисте си данни, но не са получили билети, а впоследствие се оказват и с източени пари от кредитните им карти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?