МВР залови основния пласьор на наркотици в Русе

В понеделник късно вечерта полицията в Русе е заловила Валери Ганчев Берберов - Андиямото, който според МВР контролира цялата дейност по разпространението на наркотици в града. За представянето на информацията пред медиите в Русе пристигна специално вътрешният министър Георги Петканов, който оцени високо акцията.

В края на миналата седмица петима от хората на Клюна бяха задържани в Русе при опит за отвличане на Бисер Миланов - Петното. На четирима от тях вече е наложена постоянна мярка "задържане под стража" и са им повдигнати няколко обвинения, едно от които за хулиганство.

Според русенските полицаи, Андиямото е пряко подчинен на наркопласьора Антон Милтенов - Клюна, над който стои Косьо Самоковеца. Клюна нашумя през миналата година, при неуспешен опит да бъде прострелян в София. Шефът на РДВР - Русе полк. Ваньо Танов съобщи, че хората на Клюна са зареждали директно от София групата на Андиямото в Русе с наркотици.

Андиямото е заловен в момент, когато е излизал от квартирата, където е ставало разпределянето на дрогата. Лично в него са намерени над 432 дози хероин, разпределени в 36 "бомбички" по 12 пакетчета. Това е позволило веднага да бъде задържан и да му бъде повдигнато обвинение. Полк. Танов уточни, че 400-те дози са количеството, което се разпространява за един ден в Русе.

Андиямото е на високо ниво в наркоразпространението, доближава се до т.нар."големи акули", коментира полк. Танов и добави, че службите са отрязали русенския клон на наркоканала на Клюна. Мисля, че ще стигнем и до него, прибави пред медиите директорът на РДВР-Русе.

Заедно с Валери Берберов са заловени още 8 човека - предимно разпространители, у които обаче не е намерен наркотик. Акцията е подготвяна от седмица. Според полицаи, взели участие в операцията, овакантеното място на главен русенски дилър в лицето на Берберов, ще бъде заето до 3 месеца, съобщи БТА.

Заловеният е един от малкото лица, занимаващи се с наркоразпространение, арестувани досега, заяви министърът на вътрешните работи Георги Петканов. За мен акцията е значителна, полицаите от РДВР-Русе показаха правилен нюх да търсят горните 4-5 нива на наркобизнеса и арестите да се извършват, когато в лицето има наркотици, добави вътрешният министър.

Според Петканов, в момента международните канали за пренос на наркотик през България са изместени през южната граница на страната и от там се отправят за Западна Европа. Разнасянето "на дребно" на частта, която остава за консумация в България, се извършва от София към останалите населени места.

Още от България