МВР започна да си пише нов закон

МВР започна да си пише нов закон

Зам.-министърът на вътрешните работи Румен Андреев съобщи в понеделник, че във ведомството вече се работи по нов закон за дейността му. По думите на Андреев това се налага заради извеждане на Национална служба “Сигурност” (НСС) от състава на МВР и вливането ѝ в Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС). Това един съществен елемент, който води до нова философия в Закона за МВР (ЗМВР), коментира заместникът на Румен Петков.

След като премиерът Станишев обяви създаването на новата спецагенция, се предвиждаха само промени в ЗМВР. Идеята на политическото ръководство на МВР беше те да се разгледат в пакет с промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и с проектозакона за ДАНС. Депутатите от правната парламентарна комисия обаче заподозряха опит за изтъргуване на контраразузнаването, срещу чието изваждане Румен Петков нееднократно се противопоставя.  

Румен Андреев уточни, че от окончателния вариант на закона за ДАНС ще зависи “какви изменения бихме предвидили в Закона за МВР”.

“По-скоро вече съвсем определено мога да кажа, че ще се разработи нов Закон за МВР, защото предвижданото извеждане на НСС от състава на МВР и вливането ѝ в новата агенция е един съществен момент, който довежда до нова философия в Закона за МВР, до такива изменения, които с изменения и допълнения не биха могли да бъдат постигнати”.

Така законът за МВР ще бъде отново ревизиран по-малко от две години след последните му съществени промени. 

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?