МВР започна проверка срещу най-активния полицейски синдикалист

МВР започна проверка срещу най-активния полицейски синдикалист
Срещу заместник-председателя на полицейския синдикат Галентин Грозев е започнала проверка в СДВР. Това съобщиха от профсъюзната организация. "Срещу мен се извършва явна проверка, за която не съм уведомен официално. Тази проверка е следствие от публикуване на неподкрепени с факти неистини по мой адрес във медиите", коментира Грозев.

Става въпрос за публикация във в. "Атака" от 26 октомври, според която Юридическият факултет на СУ е разтърсван от скандали и те едва ли не са провалили държавния изпит по "Гражданскоправни науки". Описвайки "незаинтересоваността" на декана на факултета Тенчо Колев, изданието съобщава, че в него продължават и скандалите около някои "привилегировани" студенти.

Вестникът твърди, че из коридорите на факултета се носят все по-настойчиви слухове за ходатайството и съдействието на декана към студента Галентин Пламенов Грозев, който е зам.-председател на Синдикалната федерация на служителите на МВР.

Той в момента бил записан в V курс във факултета, въпреки че почти не е стъпвал в него. Възмутени студенти разказвали за системното му отсъствие от учебните упражнения, което той оправдавал с голямата заетост в полицейския синдикат. Въпреки липсата на задължителното присъствие обаче Грозев успявал да получи необходимите му заверки с личната благословия на декана Тенчо Колев. Оплакванията от нередовността на студента идват дори от преподавателите му от III и IV курс, според които полицаят напълно пренебрегвал учебните занятия и се явявал само в края на семестъра по време на изпитните сесии, добавя изданието на най-стабилния парламентарен партньор на управляващата ГЕРБ.

Атаката на "Атака" срещу Грозев е продължена от вестниците "Монитор" и "Телеграф", които описват същото нещо в характерния стил за изданията на "Нова българска медийна група".

Галентин Грозев заяви пред Mediapool, че разполага с категорични доказателства, оборващи фактите, които са публикувани, и разполага с молба за ускорено следване от миналата година, която е одобрена от декана.

Няколко дни след обнародването на статията в "Атака" анонимен гражданин подал сигнал в СДВР и, като се позовавал на публикацията, заявил, че Грозев е извършил нередности. По случая е образувана докладна записка, която по предложение на зам.-началника на Отдел "Икономическа полиция" в СДВР Валтер Василев е прераснала в проверка.

Всичко това се случва около възобновените протести на членовете на синдиката, които са съпроводени с изострен тон между ръководствата на профсъюза и на МВР. Галентин Грозев е публичният изразител на тезите на синдиката.

"Това е типичен пример как в една демократична държава, която очаква да бъде приета в Шенгенското пространство, могат да бъдат прилагани тоталитарни методи от средата на миналия век - чрез доноси да бъде притискан някой и тайно и незаконно да се рови в личните му дела. В момента срещу всеки български гражданин може да бъде започната тайно от него проверка по донос (анонимен сигнал), за да се търси дали е извършил престъпление, при която МВР да се рови в личния му живот безнаказано и безконтролно. Това става със съгласието и одобрението на ръководството на МВР", добави Грозев.

Всичко това вероятно цели да ме засегне и да влияе върху дейността ми като синдикален активист, както и да бъда дискредитиран в очите на членовете и симпатизантите на синдиката, добави той.

Грозев ще подаде сигнал в Софийската районна прокуратура, за да се установи законността на действията на служителите, започнали и участвали в проверката срещу него.

Споделяне

Още по темата

Още от България