По време на Великденските празници:

МВР засилва мерките за сигурност, но ще облекчи режима по границите

МВР засилва мерките за сигурност, но ще облекчи режима по границите

МВР ще засили мерките за сигурност по време на Великденските празници, но ще облекчи пропускателния режим по границите на страната заради очаквания засилен трафик. Това стана ясно на пресконференция на ръководството на силовото ведомство в сряда.

С уточнението, че българските служби продължават да не разполагат с данни за конкретна заплаха, и.д. главен секретар на МВР Георги Арабаджиев анонсира започващите засилени полицейски проверки в цялата страна.

Засилено полицейско присъствие ще има около молове, пазари, гари, летища, църковни храмове и манастири. Арабаджиев помоли гражданите за търпение, заради неудобството, което ще им причинят и физическите проверки, които са предвидени. Освен това призова хората да не се колебаят да подават сигнали, ако нещо необичайно им направи впечатление, особено на местата, където ще има струпване на големи групи около Великден.

"Най-добре е това да става на телефона на националния контратерористичен център 814 70 70 в случаите, когато гражданин забележи съмнително поведение на лице, дълъг период от време оставен пакет или вещ без надзор."

Директорът на СДВР пък Младен Маринов призова гражданите да носят документите си за самоличност и да избягват обемистите багажи, когато ходят в църквата. По думите му ще има отделни полицейски екипи заради джебчиите, както и съоръжения, който да предпазват от скоростно придвижване на коли към места с повече хора.

От МВР добавиха, че около 80 полицаи ще охраняват Рилския манастир и района, като за целта ще бъдат изпратени подкрепления от Кюстендил и Дупница. Ще бъдат охранявани централният манастирски храм, дворът на светата обител и музейните обекти.

Въпреки засилените мерки за сигурност, зам.-шефът на "Гранична полиция" Стоян Иванов увери, че подчинените му ще се стремят да не предизвикват опашки по границите. Той призова пътуващите с деца да носят копие на подписано съгласие на двамата родители, защото това забавя много преминаването, тъй като полицията е длъжна да съхранява копията.

Споделяне

Още от България