Мястото на Първанов е до Георги Димитров, а не до Стамболов

Мястото на Първанов е до Георги Димитров, а не до Стамболов

Мястото на президента Георги Първанов не е до Стефан Стамболов, а до Георги Димитров, Васил Коларов, Вълко Червенков и Тодор Живков, се казва в протестна декларация на ДСБ – София по повод на връчването му на почетен знак на името на Стамболов.

На 6 юли Институтът по теория и практика на лидерството използва конференция, посветена на един от най-видните политици на съвременна България след Освобождението, за да връчи на Първанов отличието.

Наградата е учредена съвместно със Специализираното висше училище по библиотекознание (бивш Библиотекарски институт).

По време на събитието президентът се изяви с лекция за лидерството в българската политика, а модератор на "научната сесия" бе историкът и последен шеф на Шести отдел в Шесто управление на Държавна сигурност д-р Димитър Иванов, издател на вестник "Земя".

Журито, присъждащо отличието, бе в състав Светлана Шаренкова, председател на форум "България - Русия”, член кореспондент Атанас Атанасов, съпругата на покойния траколог и бивш културен министър Александър Фол Валерия Фол и ректорът на Специализираното висше училище по библиотекознание, някогашен вицепрезидент на "Мултигруп”, главен секретар на МС при правителството на Беров и депутат от ДПС Стоян Денчев, осветен от комисията по досиетата като бивш сътрудник на ДС.

Столичната организация на ДСБ "остро протестира" срещу връчването на подобен знак точно на сегашния държавен глава. Актът бе определен в декларацията като "опит за подмяна на историята".

От ДСБ напомнят за агентурното минало на Първанов, който има регистрация в архивите на ДС под псевдонима "Гоце".

"В политическите си действия Стефан Стамболов се е подчинявал само на българските интереси, изправил се е смело срещу имперските амбиции на Русия и именно по нейно внушение е бил убит. От своя страна президентът Първанов стана печално известен със слагаческата си политика пред Москва и руските енергийни концерни в ущърб на националните ни интереси. Затова неговото място не е до Стефан Стамболов", се казва в позицията на ДСБ - София.

"Изразяваме тази позиция, за да обърнем внимание на българските граждани, че родните рубладжии винаги са се старали да маскират лобизма си за руските интереси у нас под легендата, че са защитници на националните интереси. А в същото време истинската цел на дейността им винаги е била да превърнат “България в Троянският кон на Русия” както призна руски чиновник по повод влизането на страната ни в Европейския съюз”, допълват от ДСБ.

ДСБ - София изразява възмущението си, че БАН също участва "в този политически опит за подмяна на историята участва".

Ръководството на академията бе призовано да се разграничи от връчването на отличието.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?