Мюфтии обвиниха ДПС във връзки с фундаменталисти

Мюсюлмански духовници обвиниха Движението за права и свободи във връзки с крайни фундаменталисти. Около 50 мюсюлмански духовници, привърженици на бившия главен мюфтия Недим Генджев, в сряда протестираха пред Съдебната палата, централата на ДПС и сградата на Главното мюфтийство против назначаването от съда временно тричленно ръководство на мюсюлманското вероизповедание.

На 19 юли председателят на фирменото отделение на Софийски градски съд Драгомир Драгнев реши да се назначи временно ръководство на мюсюлманското вероизповедание у нас, докато приключат съдебните спорове за легитимността на главния мюфтия. В "триумвирата" влизат Фикри Сали, избран за главен мюфтия в края на 2003 г. и определян като назначение на ДПС, Ридван Кадьов и Осман Исмаилов.

Днешните протести срещу решението на съда бяха организирани от са Висшият мюсюлмански духовен съвет /ВМДС/ на Недим Генджев, който е един от тримата претенденти за поста главен мюфтия, и фондация "Прав път на българските граждани от турски произход" с председател Ашим Асанов.

В декларация на Генджев и Асанов до главния прокурор Никола Филчев и до американския посланик Джеймс Пардю се твърди, че Фикри Сали и Ридван Кадьов имат контакти със забранената в Холандия фондация "Вакъф ел ислями", обявена за спонсор на "Ал Кайда". Сали и Кадьов получили пари от "Вакъф ел ислями" още през 1992 г. Тази фондация сега щяла да ръководи Главното мюфтийство чрез избрания с подкрепата на ДПС Фикри Сали, твърдят мюфтиите.

Според протестиращите, Фикри Сали и голяма група активисти от ДПС са посетили Саудитска Арабия за набиране на средства за изборната кампания на хората на Ахмед Доган и за получаване на допълнителни инструкции за развиване на незаконна фундаменталистка дейност сред младежи в България. Това щяло да стане с откриването на незаконни училища и семинари, в които ще се подготвят "бъдещи терористи." Според Асанов, в България и Румъния има централи на йорданския терорист ал Заркауи и предстоят атентати в страната ни.

Набеденият Фикри Сали нарече обвиненията на Недим Генджев "приказки от 1001 нощ". Сали отрече контакти с "Вакъф ел ислями" и "Ал Кайда". Той добави, че посещението, направено от него в началото на юли в Саудитска Арабия, е било по покана на двете джамии в Мека и Медина.

Ашим Асанов заяви пред журналисти, че откакто ДПС участва в правителството, опасните крайни фундаменталисти не се експулсират от страната. Той припомни, че по време на управлението на бившия премиер Иван Костов 25 крайно радикални ислямисти и "живи камикадзета" са били изгонени от България.

"Неверници", "продажници" и "Доган е масон" скандираха протестиращите пред централата на ДПС.

Ахмед Юсеин от ДПС определи атаките като опит чрез политическа акция мюфтиите да запазят окупираните от хората на Генджев имоти. Той беше категоричен, че по примера на Светия синод и Главното мюфтийство също трябва да си върне имотите чрез прокуратурата.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: