Мюфтийството няма да се отказва от имотите, за които има претенции

Турският външен министър: У нас само на българите казват комшии

Ахмет Давутоглу в Пловдив. Сн. Пловдив-онлайн

Главното мюфтийство няма да се откаже от претенциите си за възстановяване на имотите, които са били собственост на мюсюлманското вероизповедание у нас. Това каза пред журналисти в Пловдив главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, който посрещна турския външен министър Ахмед Давутоглу, дошъл специално да вземе участие в петъчната молитва в Джумая джамия. Джамията стана обект на нападение на ултранационалисти преди две седмици, които протестираха срещу делата за вакъфските имоти.

Имотите, към които Главното мюфтийство предявява претенции, не са били предмет на посещението на външния министър на Турция, обясни Алиш Хаджи. Той добави, че тези имоти не са собственост на Република Турция, а на мюсюлманското вероизповедание у нас, във основа на което те са завели искове в българския съд и искат да си ги възстановят.

"На приказките не се начислява ДДС, всеки е свободен да говори каквото си иска", каза главният мюфтия по повод изказвания, че мюфтийството не е първоприемник на тези имоти. По думите му, всичко това ще се решава в съда.

С викове "Селям" и бурни аплодисменти Ахмет Давутоглу бе посрещнат в Пловдив от стотици мюсюлмани, дошли на петъчната молитва в Джумая джамия. Той влезе в джамията, придружен от турски журналисти, а българските не бяха допуснати с аргумента, че турските им колеги няма да снимат вътре, а ще се молят заедно с всички.

Пред медиите Давутоглу изтъкна, че в Турция само на българите казвали комшии. Той подчерта, че гостува с голямо удоволствие в Пловдив и познава хилядолетната история на града. Знае историческото значение на този град, който е един от най-хубавите не само в България, но и на Балканите.

Пловдив е важен град и на срещата с областния управител Венцислав Каймаканов са били обсъдени важни проекти за двете държави. Давутоглу каза, че на тази среща отново е бил обсъден и проектът за въздушна линия между Пловдив и Бурса.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?