Мюфтийството се бори в съда за сградата на Историческия музей в Кърджали

Главното мюфтийство поиска сградата на Историческия музей в Кърджали на започналото в сряда заседание в местния Окръжен съд, предаде БНР. Делото е заведено от мюсюлманското изповедание, а ответник е държавата, представлявана от Областната администрация.

Претенциите на мюсюлманите са на база нотариален акт от началото на миналия век за част от парцела, върху който е построена сградата на музея. Нивата от близо 18 декара е била продадена на мюсюлманската общност от местен жител. Според адвокатите на мюфтийството там е трябвало да бъде мюсюлманско духовно училище, а строежът на сградата е започнал с дарения от продажбите на животински кожи за Байряма.

На съдебното заседание беше представен само нотариален акт за нива от 11 декара. От мюфтийството поискаха да бъдат разпитани очевидци на строителството, но проблемът е, че оттогава са минали 90 години и най-вероятно вече няма живи свидетели. Според областната управа мюсюлманското изповедание не е наследник на местната мюсюлманска общност, защото по онова време не е имало регистрирано юридическо лице. Спорните сграда и парцел са одържавени през 1950 година, а от началото на 70-те години в тях е настанен Историческият музей.

Съдът назначи експертиза и насрочи следващото заседание на 25 февруари. Това е второто дело за музея в Кърджали. На предишното съдът определи претенциите на мюсюлманската общност като несъстоятелни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?