Мюфтийството в Смолян призова да се разграничават жертвите от агентите на ДС

При разсекретяване на документите на бившата Държавна сигурност да се разграничат досиетата на участници във възродителния процес и на хора, които са били жертви на този процес и на политиката на ограничаване на религиозните права. Това заяви
районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов, цитиран от БТА. Той коментира оповестената информация за принадлежност към ДС на Шефкет Мурад Хаджи, бивш районен мюфтия на Смолян.

Неджми Дъбов заяви принципната позиция на мюфтийството, че досиетата трябва да се
разсекретят, за да се знае истината за възродителния процес. От районното мюфтийство настояват да се представи детайлно съдържанието на тези досиета, за да се откроят случаите на активните участници в насилственото преименуване на мюсюлманите и на хората, които са били потърпевши от репресиите.

"Минават години от разпитите ми в милицията и в един момент разбирам, че съм бил доносник", заяви на пресконференция Шефкет Мурад Хаджи. Спомняйки си за времето, когато периодично е бил привикван в милицията, бившият районен мюфтия разказва, че при
всеки разпит е трябвало да пише обяснения за присъствието си на мюсюлманска молитва или на религиозна сбирка.

Първите му разпити пред хората от ДС са още като ученик, когато е викан заедно с баща си. Обясненията неизбежно завършвали с подписване на декларация, че повече няма да посещава джамии или мюсюлмански ритуали.

"При тези срещи ми беше натяквано, че влизайки в джамията съм уронвал устоите на държавата", обяснява Шефкет Мурад Хаджи. Той е категоричен, че в тези писания пред службите няма нито ред за други лица, а единствено обяснения какво и защо е правил, участвайки в забранените тогава религиозни сбирки.

Споделяне

Още от България