Мюсюлмани ще се палят на покрива на Съдебната палата

Бившият главен мюфтия Недим Генджев и неговият Висш мюсюлмански духовен съвет са внесли жалба в Софийския апелативен съд срещу определението на шефа на фирмено отделение в Софийски градски съд Драгомир Драгнев за назначаване на временно тричленно ръководство на мюсюлманското вероизповедание.

20 мюсюлмански духовници от страната били готови да се самозапалят в знак на протест на покрива на Съдебната палата, ако в 14-дневен срок Апелативният съд не отмени решението на градския. Ще предприемем всички законови средства, включително и масови протести, каза Недим Генджев. Атакуваният акт обаче не е съдебно решение, а определение, което е окончателно, коментираха от съда.

Избраният под натиска на ДПС за главен мюфтия в края на 2003 г. Фикри Сали, Ридван Кадьов и Осман Исмаилов бяха определени за временно ръководство на изповеданието, докато приключат започналите съдебни дела и се изясни кой е легитимен главен мюфтия, съобщи в понеделник Mediapool. Bg.

Междувременно привържениците на предишния главен мюфтия Селим Мехмед се заканиха да алармират европейските институции и западните посолства в София за нарушаване на религиозните права на изповядващите исляма.

Според Генджев е бил оказан политически натиск на съдия Драгнев, за да регистрира човека на ДПС, а също му била обещана по-висока длъжност в съда. Досега съдията бе председател на фирмено отделение, но вече ще е редови съдия.

Генджев, бивш главен мюфтия и също претендент за поста, се обяви против това временно ръководство и го обвини за връзки с фундаменталистката фондация "Вакъф ал ислями". Според Генджев организацията е била регистрирана в Холандия, по-късно заради обвинения за връзки с "Ал Кайда" офисите ѝ в Холандия били закрити.

Фикри Сали нарече обвиненията на Генджев "приказки от 1001 нощ". Сали отрече контакти с "Вакъф ал ислями" и "Ал Кайда". Втори ден той се оправдава, че посещението му в Саудитска Арабия е било по покана на двете джамии в Мека и Медина. Фикри Сали каза, че може да представи документ, че не е бил осъждан. Той е доволен и определи съдебното решение в негова полза "край на мъките за мюсюлманското вероизповедание".

Генджев нападна и Ридван Кадьов, председател на духовния съвет на Фикри Сали, който бил следствен за злоупотреба с пари на Главното мюфтийство, а Фикри Сали бил осъждан и лежал в Плевенския затвор.

Само преди месец и православни свещеници заплашиха с протести заради споровете за имоти между синодите на патриарх Максим и на митрополит Инокентий. Алтернативните, които не признават дядо Максим, твърдят, че се нарушават религиозните им права да избират храм, в който да се молят и свещеник, пред който да се изповядват.

И двата конфликта са резултат от приетия от НДСВ, ДПС и БСП нов закон за вероизповеданията.

Споделяне

Още от България