Мюсюлманите се страхуват от по-радикална "Алтернатива за Германия" без Петри

Мюсюлманите се страхуват от по-радикална "Алтернатива за Германия" без Петри

Централният съвет на мюсюлманите в Германия заяви, че крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АГ) е на път да стане по-радикална и антиислямски настроена, при положение че нейната съпредседателка Фрауке Петри няма да я води на националните избори през септември, пише в петък агенция Ройтерс.


Петри се превърна в лицето на антиимигрантската партия, която отслаби позициите на консерваторите на канцлерката Ангела Меркел по време на миграционната криза, но тази година губи подкрепа. След продължила месеци борба за власт тя обяви в сряда, че няма да води кампанията на партията за националните избори.

Шокиращият ход до голяма степен беше възприет като признание за поражение, въпреки че тя остава съпредседател на партията. През уикенда Петри ще провери колко влияние все още притежава, като се опита да прокара предложение на партиен конгрес, което трябва да даде възможност на АГ да участва в коалиции в бъдеще.

Тя казва, че съперниците ѝ искат АГ да бъде "основна опозиционна" партия.

"Петри винаги беше готова да води критичен диалог с Централния съвет на мюсюлманите, но други сили в ръководството на партията напълно отказваха", заяви председателят на Централния съвет на мюсюлманите в Германия Айман Мазиек.

Мазиек каза пред всекидневника "Нойе Оснабрюкер цайтунг", че АГ "поглъща" крайнодясната Националдемократическа партия (НДП), за която германският Конституционен съд заяви по-рано тази година, че следва нацистки идеали.

Миналата година АГ одобри изборна програма, в която се казва, че ислямът не е съвместим с конституцията на Германия. Партиите от основното течение изключват възможността да приемат АГ за коалиционен партньор.

Петри се стремеше да направи партията по-привлекателна за гласоподавателите от основното течение преди федералните избори през септември, а решението ѝ да не води партийната кампания може да бъде от полза за утвърдените партии.

Водещата членка на партията "Съюз 90/Зелени" Симоне Петер каза пред вестник "Райнише пост", че с решението на Петри АГ "се оголва сама". "Крайнодесните възгледи на партията . . . все повече излизат на преден план", заяви Петер.

Критиците на Петри казват, че именно тя е отговорна за придвижването на партията надясно заради подстрекателската реторика като искането да се разреши да полицията да стреля по незаконни мигранти.

Енергичната източногерманка измести от лидерския пост основателя на партията Бернд Луке през 2015 г. Тя бързо възприе имиграцията, а не евроскептицизма, като въпрос от основен интерес за партията.

Скоро обаче тя си създаде врагове в партията, които я критикуваха, че има властен ръководен стил.

През последните шест месеца подкрепата за партията в анкетите намаля от около 13 процента на между 8 и 11 процента.

Политическият коментатор Албрехт фон Луке каза, че партийният конгрес този уикенд в Кьолн, където полицията се готви за до 50 000 демонстранти против АГ, ще бъде разчистване на сметките между Петри и нейните съперници в партията.

"Най-важното нещо ще бъде дали партията ще се разкъса на парчета в неделя", каза Фон Луке. Той добави, че ако Петри не успее да прокара своето предложение, ще има опасност да се превърне в "царица без държава".

"Ако тя си отиде, тогава ще видим дали останалата част от партията може да оцелее", каза той и добави, че партията може дори да бъде застрашена да не спечели необходимите 5 процента народна подкрепа за влизане в долната камара на парламента.

Другият съпредседател на партията Йорг Мойтен каза пред списание "Фокус", че подкрепя група, включваща главния съперник на Петри - Александер Гауланд, да води партията на изборите на 24 септември.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?