Египет влиза в поредна криза след разпускането на парламента

"Мюсюлмански братя" предупредиха за "огромна революция"

"Мюсюлмански братя" предупредиха за "огромна революция"

Конституционният съд на Египет нареди да бъде разпуснат парламентът, в който доминират ислямистите, а кандидатът за президент на "Мюсюлманските братя" Мохамед Морси предупреди, че евентуалните измами на балотажа от изборите ще бъдат последвани от "огромна революция".

Той каза още, че ако властта в Египет се върне в ръцете на хора, свързани с бившия режим на Хосни Мубарак, страната я очакват "опасни дни".

Леви и либерални активисти в Египет пък призоваха към протестни демонстрации срещу "преврата" на управляващия военен съвет, който пое законодателните правомощия, след като с решение на Конституционния съд вчера бе разпуснат парламентът. В обща декларация група леви, светски и либерални партии обвииха армията, която управлява страната след падането на режима на Хосни Мубарак, че извършва контрареволюция.

Конституционният съд реши, че начинът, по който преди шест месеца е избран парламентът, е неконституционен и обяви за незаконен избора на една трета от депутатите. В резултат на това формирането на целия състав на долната камара е незаконен, се казва в обосновката на решението на съда, разпространено от официалната египетската информационна агенция МЕНА и цитирано от БТА.

В същото време стана ясно, че балотажът на президентските избори в Египет ще се състои в събота и неделя, както бе предвидено.

Съперници на втория тур на изборите през уикенда ще бъдат Ахмед Шафик (последният премиер при управлението на принудения да се оттегли през февруари миналата година под натиска на народните протести президент Хосни Мубарак) и Мохамед Морси.

Конституционният съд на Египет отмени действието на приет от доминирания от ислямистите парламент през май закон, който забраняваше на висши кадри на стария режим да заемат изборни постове. В противен случай Ахмед Шафик щеше да загуби правото си да продължи участието си в изборите.

САЩ призоваха Египет да спазва демократичния процес, а говорителката на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд заяви, че правителството на президента Барак Обама проучва решението на Конституционния съд.

Тя изрази надежда египетският народ да получи това, за което се е борил по време на народните протести, които доведоха до оттеглянето на президента Хосни Мубарак през февруари миналата година.

През февруари миналата година народното недоволство свали режима на Хосни Мубарак, който води Египет в продължение на 30 години. Той бе признат за виновен в превишаване на правомощията си и в корупция, но едно от основните обвинения срещу него е свързано с издадена заповед, позволила на полицията да открие огън по демонстрантите, в резултат на което загинаха 800 души.

Събитията в Египет бяха катализатор на Арабската пролет, донесла политически промени в няколко държави в региона, включително Тунис и Либия. Египет обаче все още не може да се стабилизира.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят