Мюсюлмански лидери призовават правителствата и медиите да се борят с ислямофобията

Мюсюлмански лидери призовават правителствата и медиите да се борят с ислямофобията

Повече от 350 имами, ислямски учени и други мюсюлмански лидери призоваха западните правителства и медии да направят повече, за да се противопоставят на ислямофобията след убийството на 50 души в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия, от австралийския десен екстремист Брентън Тарант, предаде ДПА.

В статия за днешния брой на в."Гардиън" подписалите писмото призовават за действия срещу "систематичната и институционализирана ислямофобия", лежаща в основата на атаката миналия петък, която очевидно е мотивирана от расистка и екстремистка идеология.

"Тази касапница бе вдъхновена от омраза към исляма и мюсюлманите", заяви групата, обединяваща хора от Великобритания, САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Германия, Южна Африка, Ирак и Йордания.

"Този фанатизъм е подхранван от някои безчувствени учени, безотговорни политици, както и от медиите, които редовно отразяват онези, които демонизират безнаказано исляма, като прикриват зловещите си мантри зад маската на обективността", се казва в писмото.

"Убийството на мюсюлмани не започва просто с куршумите от дулото на оръжието (на нападателя). Вместо това то се подготвяше от години: вдъхновявано от ислямофобските медийни статии, множество мразещи мюсюлманите политици, и необуздания фанатизъм на социалните мрежи", се казва в обръщението.

Имамите и ислямските учени предупредиха, че нарастващите расизъм и ксенофобия имат "смъртоносни последствия, като представляват едно от най-сериозните предизвикателства за цивилизованото общество в съвременната епоха".

"Цикълът на безсмислено насилие трябва да спре", казаха те, призовавайки правителствата да "осъзнаят сериозната заплаха, която представляват крайнодесните групи и белите расисти, и да вземат проактивни мерки, за да защитят и образоват гражданите".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят