Мюсюлманският съвет иска махане на шефа на Софийския градски съд

Висшият мюсюлмански духовен съвет настоява в свой сигнал до Главна прокуратура временно да бъде отстранен от длъжност председателят на Софийския градски съд (СГС) Светлин Михайлов заради злоупотреба със служебно положение. Това обяви в четвъртък председателят на съвета Недим Генджев.

На 23 април Светлин Михайлов беше обвинен, че е получил 300 000 лева подкуп, за да уреди избирането на главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. Тогава от Висшия мюсюлмански съвет беше подаден официален сигнал до Висшия съдебен съвет, инспектората на съдебната власт, главния прокурор и ДАНС.

Заради същия казус Генджев настоя още и за отстраняването на съдия Румяна Поликарова.

Според него Михайлов и Поликарова са допуснали фалшиви документи и нелегитимни представители да регистрират Национална мюсюлманска конференция. Конференцията през 2005 година не е била легитимна и тя е била заличена от съда с влезли в сила решения, защото е свикана в противоречие на Закона за вероизповеданията и Устава за духовното устройство и управление на мюсюлманското изповедание от 1996 година. Тогава за главен мюфтия беше избран Мустафа Хаджи.

На 8 януари 2008 г. обаче Върховният касационен съд обяви за нищожни решенията на конференцията, а ръководството на мюсюлманското изповедание с главен мюфтия Мустафа Хаджи и председател Басри Пехливан - за нелегитимно.

В момента няма легитимно представителство на Главното мюфтийство, каза Николай Панков - началник на кабинета на Недим Генджев.

Съдия Паликарова, обаче, на 6 март тази година е отказала да заличи Хаджи от регистъра на вероизповеданията, като на същата дата свиква от името на Софийския градски съд нова Национална мюсюлманска конференция на 19 април, обясни той.

Веднага след скандала сс обвинението в подкуп от края на миналия месец Михайлов и ръководителят на фирменото отделение съдия Румяна Паликарова внесоха искане до главния прокурор Борис Велчев срещу тях да започне бърза проверка заради обвиненията , че са взели подкуп от половин милион лева.

Панков допълни, че е изпратен сигнал до Градската прокуратура срещу лицата, внесли искането за нова конференция с фалшифициран устав - Саадетин Зиннорейн, Слави Ангелов и Хюсеин Хафъзов. Тримата се укриват, каза Недим Генджев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?