МЗ: Бърза помощ няма вина за смъртта на двегодишното дете

Бърза помощ няма вина за смъртта на двегодишната Анастасия Георгиева, показа проверката на здравното министерство и РЗИ-София за адекватността на действията на спешната помощ. Момиченцето е починало още преди да бъде повикана линейка, сочи проверката.

За случая разказаха медиите в петък и събота. По думите на родителите му, двегодишното дете е получило леко неразположение около 5-6-ти февруари. В четвъртък следобед майката се е обадила на личната лекарка и се е уговорила с нея да отиде на следващия ден на домашно посещение. В петък в 15 часа личната лекарка отишла в дома на детето и констатирала, че то няма температура, има хрема и отслабено дишане с удължено издишване.

Лекарката е преценила, че състоянието на момиченцето не налага спешна помощ и то може да бъде транспортирано с личен автомобил до Пета МБАЛ за уточняване на диагнозата. Лекарката уговорила приема на детето, след което си тръгнала. Родителите тръгнали с колата си към болницата, но по пътя то спряло да диша. Бащата се опитал да му направи изкуствено дишане и веднага го закарал в най-близкото лечебно заведение – VII ДКЦ.

Около 16.20 ч. родителите влезли в поликлиниката, още в коридора на ДКЦ-то те попаднали на лична лекарка-педиатър, която веднага приела детето в кабинета си. Тя установила, че то няма пулс, нито сърдечна дейност, нито дишане, а зениците му са разширени и не реагират на светлина - тоест детето е без признаци на живот. Това установява и втори лекар, който работи в съседен кабинет. Въпреки това медиците започнали реанимационни дейности.

Междувременно трима лекари звънели на Спешна помощ, за да извикат реанимобил. В 16.31 ч. на телефон 112 постъпил първият сигнал, а в 16.35 ч. – в Спешна помощ. Най-близкият подходящ екип е бил в “Пирогов“, където лекарите са приключвали работа по друг случай. Според разпечатката на GPS-системата на Спешна помощ, линейката е тръгнала от „Пирогов” в 16.47 и в 16.53 е пристигнала в 7-мо ДКЦ, тоест тя е стигнала до поликлиниката за 6.26 мин. В екипа е имало педиатър, както и всичко необходимо за извършването на реанимация. При пристигането обаче лекарите от Спешна помощ констатирали, че детето е мъртво.

Споделяне

Още по темата

Още от България