МЗ бави с месеци отговор до ЕК за дискриминационни цени за чужденци

МЗ бави с месеци отговор до ЕК за дискриминационни цени за чужденци
Въпреки че е незаконно, в здравните центрове по морето продължават да се прилагат цени за чужденци. В зависимост от услугата те струват от 3 до 5 пъти по-скъпо отколкото за български граждани.

В навечерието на приемането на България в ЕС под натиск на Европейската комисия депутатите гласуваха допълнение в Закона за туризма, което забранява различните цени за чуждите граждани. Така отпаднаха завишените цени в хотелите, ски курортите, музеите и дори в тоалетните, които дискриминираха чуждите граждани с двойни тройни и четворни цени за една и съща услуга.

Три години след влизането на страната в ЕС ценовата дискриминация оцелява под крилото на Министерството по здравеопазването. Особено фрапантни са случаите по морето в туристическия сезон където цените за чужденци достигат астрономически цифри.

Няма изрична норма, която да забранява цени за чужденци в здравеопазването, но става въпрос за форма на дискриминация, забранена от закона.

Европейската комисия е сезирана със сигнал още през 2008 г., но тогавашният комисар за защита на потребителите Меглена Кунева решава, че проблемът не е от нейния ресор и го препраща в комисариата по заетостта, социалните въпроси и равнопоставеността на шансовете.

Преписката е подновена в края на март 2010, но до този момент българската страна не е отговорила на изпратеното от Комисията писмо.

На 27 октомври от службата на Комисаря Ласло Андор отново са напомнили на българските власти, че трябва да изпратят отговор.

 В изпратените до ЕК документи по сигнала са приложени конкретни примери за цени от изминалото лято. Така според официален ценоразпис един преглед на чужденец в медицински център, работещ със здравната каса, струва 106 лв. Преглед с ехограф се фактурира 130 лв, а някои рентгенови прегледи достигат триста лева и повече.

Споделяне

Още от България