МЗ даде на заден: гражданската квота във Фонда за лечение на деца ще запази правата си

Зам.-министър Кундурджиев се оправда, че бил погрешно разбран

Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването не възнамерява да орязва правомощията на гражданската квота в Обществения съвет (ОС) на Фонда за лечение на деца, а думите на зам.-здравния министър Атанас Кундурджиев от началото на седмицата, че съветът трябва да има само консултативни функции, но не и да взима медицински решения, не били изтълкувани правилно. Това стана ясно в петък след среща между членове на Обществения съвет (ОС), новия директор на фонда Тинка Троева и зам.-министър Кундурджиев.

Представителят на пациентските организации “Заедно с теб“ в ОС Пенка Георгиева каза пред Mediapool, че Кундурджиев е заявил, че думите му били неправилно изтълкувани от журналистите и са били извадени от контекста.

В интервю за БНР в началото на седмицата Кундурджиев каза, че “ в обществения съвет има и журналисти, има и хора, които не се занимават с медицина, особено в такава тясна сфера – трансплантации, сложни оперативни намеси или сложно решение, а те вземат решение“ и допълни, че “когато поемаш отговорност за човешки съдби, а нямаш експертиза за това, това граничи с безотговорност."

На срещата в петък журналисти, граждански организации, лекари и представителите на институциите са се разбрали заедно да подготвят промени в правилника, тъй като имат консенсус, че в сегашния му вариант има множество противоречия, които спъват работата на фонда. Според д-р Валентин Димитров – заместник-председател на Държавната агенция за закрила на детето и член на Обществения съвет, във фонда цари “тотален нормативен хаос и безстопанственост“. “Раздаваме пари без ред и правила“, твърди той цитиран в прессъобщение на здравното министерство за срещата.

Тепърва предстои всеки да даде своите предложения, промените да се изготвят и да бъдат публикувани за обществено обсъждане. Не е ясно дали ще стигне времето ревизираният правилник да бъде одобрен от служебния кабинет или оставен на следващото редовно правителство.

Една от обсъжданите идеи е едномесечният срок за разглеждане на заявленията за лечение от ОС да започне да тече, когато досието е окомплектовано с необходимите документи, за да се избегне последващо връщане или одобряване по принцип, без да се вземе конкретно решение, каквито случаи има в момента.

Представителят на БНТ в ОС журналистът Мария Чернева каза пред Mediapool, че на последното заседание на съвета от от 48 заявления 16 са били на изчакване, защото са били неокомплектовани, непълни и без становища.

Обсъждано е също информация с всички изисквани документи за подаване на заявление да бъде качена на видно място на новия сайт на фонда, по който също щели да се правят промени, тъй като новият директор Тинка Троева имала забележки.

Обсъдена и възможност на частните болници да бъдат плащани от фонда медицински изделия, въпреки че те не правят обществени поръчки за консумативите. В момента правилникът и законът са в противоречие, тъй като законът не изисква обществени поръчки за частните болници, а правилникът изисква. По принцип логиката е частни структури, които ползват обществен ресурс, да правят обществени поръчки. За да се гарантира свободен избор на пациента къде да се лекува, обаче, се обсъжда от правилника да се премахне задължението консумативите да се купуват с обществена поръчка. Трайно решение на болната тема със скъпите медицински изделия ще се търси след избирането на парламент, тъй като трябва да се уреди законодателно.

На петъчната среща не е обсъждан проблемът с издаването на формуляра S2 за лечение в чужбина, който вече се издава от здравното министерство и НЗОК, а не както преди – от директора на фонда и това създава проблеми.

Споделяне

Още по темата

Още от България