МЗ: Eлектронната рецепта ще сложи край на покупката на лекарства без показания

МЗ: Eлектронната рецепта ще сложи край на покупката на лекарства без показания

Електронната рецепта и електронният здравен запис ще спрат лошата практика за купуване на лекарства от аптеките без да има показания. Това заяви във вторник пред бТВ зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков в коментар на искането на пациентски организации за национална програма за ограничаване на ненужното изписване на антибиотици.

Според него микробиологични изследвания трябва да се правят при по-тежките случаи, а не за всички деца, както настоват организациите. Пенков коментира, че пациентите трябва да имат доверие на лекарите за предписаното им лечение с антибиотик.

“Нашите лекари имат много опит. Често пъти по клинична картина те знаят за какво става въпрос и затова започват антибиотично лечение включително и без микробиологично изследване. Трябва да имаш доверие в лекаря си и често пъти това, което той е преценил, се потвърждава и от микробиологичното изследване“, посочи Пенков.

“Действително трябва да има микробиология и то при хората, които имат тежки инфекции в болниците. Често пъти там инфекцията е резистентна на много антибиотици и трябва да се направи най-точно преценената терапия, за да може да има ефект“, заяви той.

Според него през последните десетина година има тенденция за все по-навременно и правилно използване на антибиотици. Той посочи, че за периода от 2004 година до 2014 година има намаляване на резистентността на страфилококите и стрептококите от 37% на 15%.

Споделяне

Още по темата

Още от България