МЗ гарантира, че лечението на пациенти с ХИВ няма да бъде прекъсвано

МЗ гарантира, че лечението на пациенти с ХИВ  няма да бъде прекъсвано

Министерството на здравеопазването обяви във вторник, че е предприело действия лечението на пациенти с ХИВ да не бъде прекъсвано и гарантира, че няма такава опасност.

От миналата седмица пациентски организации изразяват тревога, че обжалване на тръжна процедура може да остави 700 пациенти с ХИВ без антиретровирусната терапия. В петък от Националната пациентска организация обявиха, че в София е изчерпан основен медикамент и се е преминало към раздаването на две други лекарства, които са съставни на липсващия продукт. Във вторник от организацията изразиха притеснение, че не е ясно за колко време ще стигнат изписваните заместители.

“Това все още не нарушава терапевтичните схеми на пациентите, освен фактът, че вместо една таблетка пациентите ще приемат три. За съжаление не е ясно за колко време ще стигнат въпросните изписвани “заместители”, коментираха оттам.

В отговор от Министерството на здравеопазването казаха, че гарантират непрекъснатостта на лекарствената терапия за пациентите с ХИВ.

“Още на 3 май от лечебното заведение са сигнализирали МЗ за недостиг на лекарствения продукт и със свое писмо са поискали отваряне на оперативния резерв на Глобалния фонд. От лечебното заведение посочват, че като аналог на Emtricitabine/Tenofovir disoproxil може да се изписва комбинация от два медикамента – Tenofovir disoproxil и Lamivudin, налични в резерва на МЗ. Смяната на терапевтичната схема е съгласно “Методическото указание за антиретровирусно лечение и мониторинг на възрастни лица с ХИВ инфекция“, като същото е съобразено с "Европейското ръководство за лечение на възрастни, инфектирани с ХИВ“, посочват от министерството.

МЗ и медицинските специалисти в тази област са категорични, че с приложението на лекарствата от резерва по никакъв начин не се компрометират лечението на пациентите и очакваният терапевтичен ефект.

От министерството заявиха още, че пристъпват към сключване на договор за купуването на Emtricitabine/Tenofovir disoproxil.

“По уверение на доставчика лекарственият продукт ще бъде наличен в болничната аптека в рамките на утрешния ден. Количествата по договора ще обезпечат потребността от медикамента до финализиране на обжалваната процедура“, казаха от министерството. 

Споделяне
Още по темата
Още от България

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?