МЗ гарантира, че лечението на пациенти с ХИВ няма да бъде прекъсвано

МЗ гарантира, че лечението на пациенти с ХИВ  няма да бъде прекъсвано

Министерството на здравеопазването обяви във вторник, че е предприело действия лечението на пациенти с ХИВ да не бъде прекъсвано и гарантира, че няма такава опасност.

От миналата седмица пациентски организации изразяват тревога, че обжалване на тръжна процедура може да остави 700 пациенти с ХИВ без антиретровирусната терапия. В петък от Националната пациентска организация обявиха, че в София е изчерпан основен медикамент и се е преминало към раздаването на две други лекарства, които са съставни на липсващия продукт. Във вторник от организацията изразиха притеснение, че не е ясно за колко време ще стигнат изписваните заместители.

“Това все още не нарушава терапевтичните схеми на пациентите, освен фактът, че вместо една таблетка пациентите ще приемат три. За съжаление не е ясно за колко време ще стигнат въпросните изписвани “заместители”, коментираха оттам.

В отговор от Министерството на здравеопазването казаха, че гарантират непрекъснатостта на лекарствената терапия за пациентите с ХИВ.

“Още на 3 май от лечебното заведение са сигнализирали МЗ за недостиг на лекарствения продукт и със свое писмо са поискали отваряне на оперативния резерв на Глобалния фонд. От лечебното заведение посочват, че като аналог на Emtricitabine/Tenofovir disoproxil може да се изписва комбинация от два медикамента – Tenofovir disoproxil и Lamivudin, налични в резерва на МЗ. Смяната на терапевтичната схема е съгласно “Методическото указание за антиретровирусно лечение и мониторинг на възрастни лица с ХИВ инфекция“, като същото е съобразено с "Европейското ръководство за лечение на възрастни, инфектирани с ХИВ“, посочват от министерството.

МЗ и медицинските специалисти в тази област са категорични, че с приложението на лекарствата от резерва по никакъв начин не се компрометират лечението на пациентите и очакваният терапевтичен ефект.

От министерството заявиха още, че пристъпват към сключване на договор за купуването на Emtricitabine/Tenofovir disoproxil.

“По уверение на доставчика лекарственият продукт ще бъде наличен в болничната аптека в рамките на утрешния ден. Количествата по договора ще обезпечат потребността от медикамента до финализиране на обжалваната процедура“, казаха от министерството. 

Споделяне

Още по темата

Още от България