МЗ готви по-строг контрол над работата на ТЕЛК

МЗ готви по-строг контрол над работата на ТЕЛК

Министерството на здравеопазването подготвя мерки за по-строг контрол върху работата на ТЕЛК, съобщи пред журналисти в сряда зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева по повод акцията на прокуратурата срещу фалшивите медицински свидетелства.

Очаква се здравният министър Кирил Ананиев да представи в началото на февруари нови мерки за контрол над издаването на свидетелствата. Министерството е готово и с анализ от действието на наредбата за медицинската експертиза, която е в сила от август миналата година и с нея беше затегнат режимът по освидетелстването.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира, че твърденията за неправомерно издадени решения на ТЕЛК трябва да бъдат доказани.
Той припомни, че лекарите в ТЕЛК работят по документи, които идват от различни специализирани кабинети.

"Във веригата, когато един пациент се освидетелства, има много колеги. Има колега, който го изпраща, има колега, който му поставя диагнозата, има колеги, които работят в ТЕЛК. Така че аз се надявам, че компетентните органи ще си свършат работата. Не всички лекари са престъпници, защото в последните дни ние научаваме как лекарите, специално колегите от ТЕЛК източват една огромна сума от пари. Очакваме да видим завършени следствени действия и осъдителни присъди", коментира Маджаров.

По думите му трябва да се направи така, че работоспособността да е свързана с това дали наистина пациентът може да изпълнява дадена професия, а не с това дали е болен или здрав. “Има хора, които страдат от определено заболяване, но за дадена работа са на сто процента работоспособни“, поясни той.

“Истински болните хора искат да се чувстват като всички останали и искат да работят, а тези, които искат да измамят системата, много държат да бъдат болни и да получат най-високата степен на неработоспособност“, смята Маджаров. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?