МЗ готви по-строги Covid-мерки от началото на следващата седмица

Нивата на ваксинирани и преболедували са твърде ниски, за да осигурят защита

МЗ готви по-строги Covid-мерки от началото на следващата седмица

Министерството на здравеопазването (МЗ) подготвя въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки от началото на следващата седмица на национално ниво. Те все още са в процес на уточняване, но като цяло ще следват приетия от правителството план. Това съобщи пред журналисти зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов в сряда, когато ръководството на МЗ се срещна с имунолози и епидемиолози по въпроса с мерките. 

Сред предложенията на специалистите са били ограничаване посещенията в нощните заведения, участието в обществени прояви и групови събирания. Отчетен е и рискът за повишаване нивата на заболяемостта след началото на учебната година, ако учениците и студентите се обучават в присъствена форма.

Мерките все още се уточняват от МЗ, експертите и главния държавен здравен инспектор. По принцип планът предвижда намаляване на капацитета на закритите обществени места като заведения, фитнеси, кина, театри от 50% на 30%. И освен това: разширяване на легловата база за лечение на Covid в болниците. Златанов каза, че паралелно с това ще бъде засилен контролът по спазването им, за да има резултат от тях. Той съобщи, че мерките ще бъдат въведени на национално ниво, тъй като страната ни вече попада в оранжевата зона с над 100 заразени на 100 000 души. Областите с по-малко заразени ще могат обаче да забавят налагането на мерките.

"Мерките ще бъдат насочени към тази група, която е най-силно засегната от новата вълна (20-39-годишните), защото посещават места с повече хора при малка дистанция и има условия за разпространение на вируса", обясни Златанов.

МЗ вече проведе поредица от срещи с РЗИ, болнични асоциации и лични лекари относно подготовката за новата вълна.

На въпрос какво ще стане ако има протести срещу мерките, Златанов каза, че водещо е здравето на хората и справянето с пандемията.

"Преди 2-3 седмици удвояването на заболелите ставаше за 2 седмици. Сега случаите се удвояват за една седмица. Увеличава се и броят на хоспитализираните в рамките на седмица от 1300 на 1800. Хората, нуждаещи се от интензивни грижи от 100 вече са 160 души. В средата на юли британският вариант на вируса беше изместен от индийския, който заразява два пъти повече", коментира Златанов.

Същевременно той отчете, че не може да се разчита много на нивото на имунизационно покритие у нас, тъй като то е ниско. Имунизираните са около 20% от пълнолетното население. Преболедувалите по последни данни на МЗ достигат до 40% от населението, което също е твърде ниско ниво, за да се разчита на защита. "Затова единственото, което остава ефективно и трябва да се ползва разумно и адекватно, са противоепидемичните мерки", посочи Златанов.

Освен, че най-засегната от вируса е възрастовата група от 20 до 39 години, все повече боледуват и децата под 18 години, съобщи още той.

При част от тях вече се наблюдават и симптоми, а някои боледуват и тежко и биват приемани в болница. Затова се подготвят и болниците за прием на деца, но Златанов призна, че педиатричните места за интензивно лечение са малко. Затова като цяло здравните власти разчитат да на превенцията и бързата реакция при децата, за да не се стига до усложнения. 

Същевременно новите случаи на коронавирусна инфекция в страната продължават да нарастват на дневна база. Заразените за изминалото денонощие са 1405 души при направени 21 906 теста. Процентът на положителните проби е 4.6% с тенденция за нарастване.

Общият брой на потвърдените случаи на заразяване с коронавируса у нас е 435 940. Активните случаи са 16 983.

Общият брой на хоспитализираните пациенти с коронавирус е 1832. Пациентите в интензивни отделения са 160. 

Излекуваните за последното денонощие са също 160, а починалите пациенти са 19.

За последното денонощие са поставени 12 219 дози от разрешените ваксини. Темпото на ваксинация остава без промяна, въпреки скоростното разпространение на вируса. Поставените ваксинни дози са общо 2 176 168. Напълно ваксинирани са 1.08 милиона българи.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?