МЗ и службите били наясно от месеци с незаконните трансплантации, но без последствия

Бивш служител на болницата потвърди за схемите под ръководството на уволнения директор Любомир Спасов

МЗ и службите били наясно от месеци с незаконните трансплантации, но без последствия

Бившият здравен министър Костадин Ангелов, ДАНС и ГДБОП са знаели от месеци за незаконните трансплантации, за които миналата седмица съобщи служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, но не е имало последствия, установи проверка на "Капитал".

През януари 2020 г. Интерпол изпраща до държавите, с които работи, т.нар. лилава бюлетина, която е предупреждение за международна престъпна дейност, в случая сигналът е за "данни за трафик на органи чрез фалшифициране на документи и деклариране на неверни данни за роднински връзки".

МВР по служебен път уведомява Министерството на здравеопазването, оглавявано тогава от Костадин Ангелов, а неговият заместник Бойко Пенков праща сигнала за проверка в ресорната агенция "Медицински надзор". В резултат е установено, че такива трансплантации има и министър Ангелов и ДАНС са официално уведомени. От ДАНС отговарят, че случаят не е за тях и го препращат към ГДБОП, но от това не последва нищо. Разпити на свидетели започнаха едва преди ден, след като в края на миналата седмица Кацаров освети схемата.

Ангелов: Пратих на службите да разследват

Самият Ангелов заяви в неделя пред Нова телевизия, че действително е получил сигнал за такава схема, но тъй като "МЗ не е разследваща институция", я препраща на службите. "Никога не съм си позволявал да говоря неща, които не са доказани като факти. Първите информации, които са се появили в агенция "Медицински надзор" са докладвани в Министерството на здравеопазването и веднага е разпоредено всички документи да бъдат изпратени в разследващите институции - в ДАНС и в ГДБОП, като МЗ да бъде своевременно уведомено, че това се е случило. Вероятно резултатите сега са факт и това позволява на настоящия здравен министър да ги изнесе. Държа да кажа, че институциите сме си свършили работата. Държавата е работила, за да може сега д-р Кацаров да говори - единственото, което виждам до момента от него, са само приказки", коментира Ангелов.

Не е ясно точно кога Ангелов е разбрал за незаконните трансплантации в болницата и защо не е отстранил директора ѝ Любомир Спасов, който се прости с поста едва миналата седмица, когато служебният здравен министър Стойчо Кацаров изнесе данни за фрапиращи нарушения в болницата. Нещо повече, Ангелов преназначава Спасов за шеф на "Лозенец" в началото на тази година. Ангелов отрече да знае за случая от април тази година когато висш служител от държавната администрация е прередил трима души от листата с чакащи за трансплантация на черен дроб в болница "Лозенец" след едно телефонно обаждане. Ангелов твърди, че никога не е знаел кои са донорите и кои реципиентите при дадена трансплантация.

Бивш служител на "Лозенец" потвърди схемата

Всички нарушения в болницата обаче се потвърждават от вече бившия маркетинг мениджър на "Лозенец" Мишел Леви, който лично е водил част от кореспонденцията около незаконните трансплантации. По думите му го е правил, защото го е било страх от проф. Любомир Спасов, който се хвалил със солидния си политически гръб и твърденията, че винаги може се оправи.

По думите на Леви за всяка от незаконните трансплантации в болницата са постъпвали над 20 хиляди долара. Леви твърди, че знае за 5 трансплантации, които са в разрез със закона – една на черен дроб и четири бъбречни. При всички тях донорите и реципиентите имат роднинска връзка, но само по документи.

"Реципиентите са палестинци с израелски паспорт, а донорите са граждани на Украйна, Молдова", заяви Леви.

Връзката между пациентите и болницата се осъществявала със специална фирма-посредник. "Има фирма, която е собственост на турски гражданин с представител в България и човек, който отговаря за логистиката. Те пристигат, те намират реципиентите, те намират донорите и със знанието и благословията на проф. Спасов тези хора се озовават в болница "Лозенец", разказва Леви.

Част от комуникацията минавала през самия Мишел Леви. "Разговорите са минавали през мен, след което аз информирам проф. Спасов за това, че трябва да дойдат такива пациенти, и от там нататък юридическият отдел на болницата се занимава с документацията", разказва той.

Донори и реципиенти се намирали бързо. Обикновено били хора с нисък социален статус.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?