МЗ иска алтернативната регистрация в болница да е срещу заплащане

Идеята за чекиране с карта обаче е далеч от реализация и остава вариантът с ЕГН, лична карта и код от НАП

Снимка: БГНЕС

Здравното министерство иска алтернативната регистрация на хората, които отказват да се чекират с пръст при прием в болница, да става с карта, за издаването на която пациентите да си плащат. Тази идея лансираха във вторник здравният министър Петър Москов и заместникът му и председател на Надзорния съвет на касата Ваньо Шарков във вторник.

“Това е възможност през карта, която ще ви бъде издадена срещу заплащане, защото не искате да използвате безплатната система. Възможността да използвате една абсолютно безплатна система ви е гарантирана от това, което е направила Националната здравно-осигурителна каса“, заяви Шарков пред бТВ. По-късно и Москов потвърди, че се обмисля идея за регистръция с карта.

Здравният министър обясни, че алтернативно решение - било с карта, било чрез друг носител, за малък брой пациенти ще струва изключително скъпо. Той каза, че първо ще бъдат набрани данни за отказите и след това ще бъде избрано решение и ще стане ясно колко ще струва.

От здравната каса казаха за Mediapool, че в момента няма готовност за подобна организация и това е една идея, която евентуално ще се реализира в бъдеще.

Фирмата разработчик по принцип е предвидила опция четците, които са монтирани в болници, аптеки и лекарски кабинети, да разпознават както пръстите на пациентите, така и специални карти. Тази опция е заложена, за да може след време да бъдат използвани новите лични карти с биометрични данни.

От 1 ноември чекирането с пръст при прием в болница е задължително, като са предвидени и изключения, включително за хората, които категорично отказват да се чекират с пръст.

Шарков посочи обаче, че тестовият период е показал, че те са много малко и при 300 000 регистрирани в системата за пръстова идентификация едва 100 са отказали.

При отказ на пациента за пръстова идентификация болницата ще трябва да уведомява районната здравна каса, която да изпрати инспектори на място, които да го убеждават в ползата от тази мярка и че тя му дава власт да контролира изразходването на парите от здравните му вноски.

Ако пациентът все пак не иска да се чекира с пръст, той ще може да се регистрира в болницата с ЕГН и лична карта и дори с персоналния идентификационен код (ПИК) от НАП, ако разполага с такъв.

Тази възможност беше дадена в крайна сметка, тъй като според становище на Комисията за защита на личните данни трябва да има алтернатива, която да гарантира, че отказът от чекиране с пръст не води до отказ от лечение.

“Предвидената възможност за ръчно вписване в системата на ЕГН, номер на лична карта или специален номер от регистъра на НАП, е именно в случаите, когато дадено лице откаже автентификация с уникален идентификационен номер, т.е. може да упражни правото си на избор на съответното технологично решение. По този начин се гарантира, че винаги ще бъде оказвана медицинска помощ“, се казва в становището на комисията.

Ако при постъпване или при изписване от лечебното заведение здравноосигурените граждани се натъкнат на нередности, затрудняващи процеса, те могат да сигнализират във всяка районна здравноосигурителна каса, както и на "горещия“ телефон на НЗОК – 0800 14 800, съобщиха от институцията. Телефонът е безплатен за гражданите.

Сигнали и оплаквания могат да се подават и в рубрика "Он-лайн консултации“ на сайта на институцията.

Писмени жалби могат да се изпращат на адреса на районните здравноосигуритени каси или в Националната здравноосигурителна каса – 1407 София, ул. "Кричим“ №1.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?