Скелети от гардероба

МЗ иска да прекрати наследения от Борисов договор за детската болница, но процедурата буксува

Държавната инвестиционна компания не приема указанията от министерството за юридически издържани

МЗ иска да прекрати наследения от Борисов договор за детската болница, но процедурата буксува

Министерството на здравеопазването е разпоредило на държавната инвестиционната компания да прекрати договора с "Главболгарстрой" за строителството на нова детска болница върху недовършения строеж в двора на Медицинска академия. Тази стъпка би сложила край на съществуващия проект, който в последните близо 3 години беше обект на множество спорове, критики и обрати и да отвори врата за изцяло нов.

За указанията договорът да бъде прекратен се разбра от писмо на МЗ до инициативата "За истинска детска болница", която се бори за рестартиране на проекта и започването му отначало – с ново задание, архитектурен конкурс и обществена поръчка.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров съобщава в писмото, че на 5 юли т.г. министерството е изискало от своето дружество "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД да се прекратят всички дейности, свързани с изпълнението на договора за инженеринг, както и всички произтичащи от него процедури по Закона за обществените поръчки, свързани с упражняването на независим строителен надзор и инвеститорски контрол.

От МЗ са дали и указания на инвестиционната компания да започне процедура за прекратяване на договора с обединението "Детско здраве", състоящо се от фирми от групата на "Главболгарстрой", което спечели обществената поръчка за близо 100 млн. лева (77.8 млн.лева без ДДС или 93.4млн.лв. с включен ДДС).

Основание за това от МЗ намират в "изразената позиция на МРРБ, че е недопустимо изработването на подробен устройствен план за уреждане на градоустройствения статут на незавършения строеж". От МЗ обясниха, че на 9 юли министърът на регионалното развитие официално е отказал издаване на виза за проектиране, което прави невъзможно изпълнението на обществената поръчка и затова здравното министерство е дало указание за прекратяване на договора.

От "Главболгарстрой" казаха пред Mediapool, че са разбрали за писмото от социалните мрежи и не са уведомени да е започнала процедура по прекратяването на договора. От компанията обещаха да изпратят своя позиция по казуса, но по-късно излязоха само с обща декларация, че са решени да построят болницата.

Инж. Иван Алексиев, изпълнителен директор на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД обясни пред Mediapool, че получените писма от МЗ за прекратяване на договора противоречат на законовата процедура и той е поискал изрично решение на министъра, за да започне разваляне на договора с обединението "Детско здраве".

Според юристи договорът може да се прекрати законосъобразно, но въпреки това да има финансови последствия за държавата, тъй като не е ясно какви претенции ще предяви "Главболгарстрой". Дружеството може да предяви претенции за пропуснати ползи, за извършена работа, за репутационни щети и др. В договора няма заложени неустойки, но въпреки това компанията може да предяви щети.

Инж. Алексиев: Не мога да прекратя договора въз основа на едно писмо

"Прекратяването на договора не става с едно писмо. Трябва да има решение на едноличния собственик на капитала (министъра на здравеопазването), което да е официално и да бъде връчено на изпълнителния директор на Здравната инвестиционна компания, т.е. на мен. Аз след това трябва да събера Съвета на директорите, да гласуваме решението. Дори аз да съм против, ако останалите членове са за, ме задължават да изпълня решението", обясни пред Mediapool инж. Иван Алексиев.

Той е върнал писмо, в което обяснил каква е процедурата, какви са рисковете и правните възможности в случая. Алексиев дори е поискал среща по въпроса, за да се уточни какво да се прави, тъй като освен прекратяването на договора трябва да се реши какви последващи действия да има от страна на инвестиционната компания. Един от висящите въпроси е какво ще се случи с платения аванс в размер на 10% от стойността или 7.7 млн. лева.

"Не мога по едно писмо да спра договор за 77 млн. лева, защото в момента Жени Начева (бивш зам.-министър) я дават на прокурор за това, че е казала на някой да развали договор и да сключи друг", коментира Алексиев. Той посочи, че здравният министър Стойчо Кацаров трябва да излезе с решение по въпроса като едноличен собственик на капитала.

"Принципалът може да поиска всичко. Той може да каже: хвърляйте всичко, аз поемам отговорността и ние на тази база можем да вземем решение и да уведомим изпълнителя за прекратяването на договора", обясни Алексиев. Оттам нататък стои въпросът дали изпълнителят ще върне парите от платения аванс и т.н.

Алексиев посочи, че е подготвен с правен анализ и е готов да реагира, но първо МЗ трябва да изпъни процедурата по надлежния ред.

"Главболгарстрой": Ще построим болницата

От обединението "Детско здраве" с фирми от групата на "Главболгарстрой", декларираха, че са решени да изпълнят проекта:

"Имаме опита, международната подкрепа и капацитета да изградят чисто новата детска болница за 2 години и половина".

"Подчертаваме, че сме готови да започнем разрушаването на стоманобетонния скелет, веднага след получаването на зелена светлина от институциите. Категорични сме, че усилията на специалистите ни са проектът да бъде реализиран възможно най-скоро, защото ако процедурата започне отначало, детска болница няма да има още десет години. Нашето послание към обществото е следното: "Ще построим Националната детска болница заедно, от нас – отговорността, от вас – доверието! Да започваме!".

Предистория на проекта

Мястото в двора на Медицинска академия беше отредено за бъдещата Национална детска болница в края на 2018 година, след като правителството на Бойко Борисов се отказа под натиск от идеята си Педиатрията да е на мястото на правителствената "Лозенец".

През пролетта на 2019 година МЗ представи проекта си, който предвиждаше да се ползва цялата стара бетонова конструкция, която стои недовършена от десетилетия.

Това предизвика гражданско и професионално недоволство сред родители, медици и архитекти, около които се формира гражданската инициатива "За истинска детска болница".

Последваха съдебни спорове по обявената от МЗ обществена поръчка, но след зелена светлина от съда през януари 2020 г. консорциумът около ГБС спечели поръчката на стойност 77.8 млн. лева без ДДС или 93.4 млн. лв. с ДДС. В обществената поръчка участваха още два консорциума, като този с участието на "Трейс груп холд" АД отпадна заради липса на достатъчно опит, а другият кандидат, който беше с мексиканско участие, даде по-висока цена.

Впоследствие се създаде "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД, която да управлява проекта.

От инициативата "За истинска детска болница" продължиха с протестите, настоявайки за изцяло нова детска болница, по нова процедура, която да бъде изградена след анализ на нуждите и в съответствие с най-модерните стандарти в областта на педиатрията.

Така, заради обществения натиск, в края на май 2020 г. премиерът Бойко Борисов обеща събаряне на старата сграда и построяването на чисто нова.

Държавата обаче настояваше, че това трябва да стане в рамките на съществуващия договор с "Главболгарстрой", именно заради опасенията от съдебни спорове.

После се разбра, че и новият проект предвижда да се строи върху основите на стария строеж. Исканията за рестартиране на проекта за детската болница продължиха и при служебния кабинет. Първоначално регионалното министерство даде указания как да се узакони и продължи съществуващото инвестиционно намерение, но няколко дни по-късно след поредния протест, ресорният министър Виолета Комитова каза, че ще даде зелена светлина за строителство на изцяло нова детска болница като издаде виза за проучване и проектиране на чисто нова сграда. Така топката остана в полето на МЗ, което трябваше да реши дали да прекрати договора с "Главболгарстрой". Възможно е проблемът да се прехвърли и към бъдещия редовен кабинет.

Построяването на чисто нова детска болница беше декларирано като приоритет от Демократична България, а също и от лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов при представянето на първия вариант за правителство с негов мандат.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?