МЗ иска парите за медиците на първа линия да са обвързани със заболеваемостта

МЗ иска парите за медиците на първа линия да са обвързани със заболеваемостта

Министерството на здравеопазването смята, че заплащането за медиците на първа линия в борбата срещу Covid-19 трябва да се обвърже с нивото на заболеваемостта, но конкретните договорки как да се промени методиката за плащане трябва да станат между Лекарския съюз и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това заяви пред Mediapool зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров по повод преговорите за промяна на стимулите за работа на първа линия. Миналата седмица стана ясно, че Лекарският съюз и здравните власти търсят нови, по-справедливи, варианти за плащане в условията на ограничен финансов ресурс и невъзможност да се направи актуализация на бюджета. Лекарският съюз, например, предлага сегашното твърдо заплащане от 1000 лева на месец към заплатата да се замени с диференцирано заплащане според дадените часове дежурства, т.е. хората, които са работили повече – да получават повече. Не е ясно обаче дали искането им ще бъде прието.

"Ние сме задали по-скоро принципите на това договаряне, но не искаме да се месим и да изземаме функциите на други институции. Ние казахме да договорят каквито искат методики, но те да са обвързани със заболеваемостта и броя на пациентите. При покачване на заболеваемостта да се увеличи плащането и броя хора, които са ангажирани, а на джипитата - нивото на заплащане", коментира Петров. Той обясни, че конкретно за личните лекари идеята е сумата да е обвързана със заболеваемостта: "Когато сме в зелената зона, сумата да е по-ниска от 1000 лева, а когато се увеличи да се покачва", посочи той. Така, по думите му, ще се гарантира, че при евентуална нова вълна, заплащането ще се увеличи, за да не се демотивира медицинският персонал.

Очакванията на Петров са май месец да бъде последният, за който да бъде платено по настоящите правила, а за юни и юли да се плаща вече по нова методика. "Ние гледаме да подсигурим юни и юли, защото август вече може да има и актуализация на бюджета", обясни Петров.

Като цяло очакванията са в летните месеци плащанията да се редуцират, тъй като има по-малко болни и работата е по-малко. В същото време ще се премахне възможността бонуси да получават и хора, които не са пряко ангажирани с работа на първа линия.

"Сега отчетите са, че много хора, които не са ангажирани, са получавали бонуси и това трябва да се ограничи", заяви той.

Петров изтъква три причини да се търси промяна в начина на плащане, като ограниченият финансов ресурс не е единствената: "Първо, няма пари, второ падна заболеваемостта и всички са съгласни, че не може да продължат да се плащат същите средства при положение, че са отворени болниците и трето: да се стигне до по-добро разпределение на средствата".

"Нашето желание е парите да се разпределят по автоматичен механизъм и да е ясно как се плаща като сме в зелена, жълта, червена зона", казва той.

От началото на епидемията до момента лекарите и лечебните заведения получават два вида бонуси и компенсации за намалената си дейност. Болниците получават 85% от обичайната си заработка като компенсация за намаления и спрян планов прием, а част от медицинския персонал, ангажиран в борбата с епидемията, получава по 1000 лева на месец по специална методика. Колкото повече болни с Covid са лекувани през съответния месец в дадено лечебно заведение, толкова по-голям брой персонал в него има право на 1000 лева за първа линия, без обаче да се отчита кой на какво натоварване е бил подложен.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?