МЗ не приема вина за проблема с лекарствата за военноинвалидите

Бюрокрацията щяла да се оправи още този месец

Здравното министерство не приема вина за хаоса с лекарствата за военноинвалидите и ветераните от войните. Здравният министър Десислава Атанасова обяви в четвъртък, че ведомството ѝ си е свършило работата, но за да бъде решен проблемът са отговорни и финансовото, социалното и военното министерство, които трябва да съгласуват помежду си наредба за новия начин за заплащане на лекарствата.

 

Според Атанасова наредбата трябвало да стане готова този месец. Тя отхвърли пред бТВ категорично възможността да се премине към връщането на предишния модел заради засечени нарушения.

 

Военноинвалидите останаха без полагащите им се по закон лекарства заради желанието на властите да прекратят злоупотреби с медикаментите чрез въвеждането на нов ред с утежнена бюрокрация за плащанията към аптеките. Става въпрос за около 2000 души на преклонна възраст в цялата страна, които са една от най-уязвимите групи в обществото.

 

От месеци отпускането на лекарствата на много места в страната е преустановено, но досега държавата не е решила по никакъв начин проблема.

 

Доскоро военноинвалидите и ветераните от войните взимаха лекарствата си директно от аптеките, а общината поемаше плащанията. В момента обаче инвалидите трябва сами да си плащат лекарствата, а парите да очакват да им бъдат възстановени някога от Агенцията за социално подпомагане.

 

Към промяната се пристъпи, след като бяха засечени злоупотреби с отпусканите лекарства. Така опитът да се пресече далаверата доведе до спирането на медикаментите и промяната на реда, по който се изплащат средствата.

 

"Знам техните притеснения, желаят този ред да бъде запазен, но с оглед на многобройните нарушения и финансовите средства трябва да има нов ред", каза Атанасова.

 

Военноинвалидите и ветераните се обърнаха с молба за помощ към всички държавни институция, към президента и премиера.

 

Председателите на съюзите на военноинвалидите и военнопострадалите и на ветераните от войните поискаха от военния министър Аню Ангелов да свика Консултативния съвет по въпросите на военноинвалидите, военнопострадалите и ветераните от войните, но от двете организации съобщиха, че той не се е отзовал на молбата им.

 

Председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите Петър Велчев каза пред специализираното издание otbrana.com, че никой от министерството не се е обадил поне да засвидетелства интерес по проблема с лекарствата и да се каже защо не е свикано и кога може да се свика заседаниетo.

 

"По наша информация министърът на отбраната е излязъл в отпуск, за да си "почине" без да го интересуват съдбата и живота на военноинвалиди, военнопострадали и ветерани от войните, чиито лекарства са спрени в едни общини от началото на годината, в други от два-три месеца, а в трети от 1 юли т.г. след прословутото ПМС 136 от 29 юни”, посочи Велчев.

Споделяне

Още от България