МЗ обмисля промяна в критериите за бонусите на първа линия срещу Covid-19

МЗ обмисля промяна в критериите за бонусите на първа линия срещу Covid-19

При необходимост Министерството на здравеопазването ще инициира промяна на критериите за изплащане на допълнителните възнаграждения от 1000 лева за работещите на първа линия срещу коронавируса. Целта е да бъдат обхванати всички служители, ангажирани с диагностиката, лечението и транспортирането на пациенти в условията на Covid-19. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов в сряда по време на видеоконферентна среща с директорите на центровете за спешна помощ.

Сега в болниците бонуси по 1000 лв. получава ограничен кръг от персонала според броя на лекуваните пациенти, като кой да получи средства определя ръководството на лечебното заведение. Спешните медици пък получават допълнителни суми ако са участвали пряко при обслужване на болни с коронавирус или със съмнение за такъв. Екипите на спешна помощ са разделени на такива, които ходят на сигнали за пациенти със съмнение за коронавирус и такива, които обслужват останалите спешни състояния като инфакти, инсулти и др. Гаранция, че някой от стандартните екипи няма да попадне на заразен пациент няма, но ако нямат контакт с доказано болен, те не получават допълнителни средства.

Сега министър Ангелов е изпратил писмо до всички центрове за спешна медицинска помощ с искане веднага да подадат служителите на първа линия, които не са получили допълнителните средства. "Целта е от 1 август всеки един, ангажиран в процеса, да получи това възнаграждение", заяви Ангелов. Отново обаче става въпрос само за екипите, обслужващи пациeнти с Covid-19 или със съмнение, че са заразени.

"При най-лошия възможен сценарий през есента системата ще бъде по-натоварена заради разпространението и на други вирусни инфекции. Хората ни вече са изморени, разбираме го и искаме да знаят, че Министерството на здравеопазването стои зад тях", коментира Ангелов.

Ръководителите на 27-те центъра за спешна медицинска помощ информираха министъра за наличните по структури количества лични предпазни средства, дезинфектанти, както и за изплатените до момента допълнителни възнаграждения от 1000 лв.

Всички центрове за спешна помощ разполагат с достатъчни количества и резерви от дезинфектанти, защитни маски, ръкавици, калцуни и т.н. Текущо се правят заявки и за доставка на допълнителни количества от артикулите.

Видеоконферентните срещи с ЦСМП в страната ще бъдат регулярни. Идеята е както министерството да бъде своевременно информирано за работата на екипите в епидемична ситуация, така и за евентуални проблеми, които да бъдат решавани бързо.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус