МЗ обвини болници заради опашки при чекирането с пръсти

МЗ обвини болници заради опашки при чекирането с пръсти

Лоша организация на работата в лечебните заведение е причината за образуването на опашки от пациенти заради тестването на системата за идентификация. Това обяви във вторник зам.-здрваният министър Ваньо Шарков по повод телевизонни репортажи за чакащи с часове тежко и заразно болни пациенти. В момента системата за пръстова идентификация е в тестови период, като след 1 октомври става задължителна.

Повечето болници в страната вече са я въвели, за да могат да изчистят възникващите проблеми и грешки. В понеделник опашки имаше в бившата окръжна болница Света Анна и Софийския онкодиспансер.

“Ако устройствата за снемане на пръстови отпечатъци бъдат поставени в отделенията и се използват след хоспитализацията на болния, това ще сложи край на дългото чакане“, коментира във вторник Шарков пред Нова телевизия.

И преди системата за чекиране за планов прием в болница понякога се чака с часове, заради многото документи, които трябва да бъдат обработени при приема и понякога има струпване на хора. Изискването за чекиране с пръст вероятно допълнително утежнява процеса, макар че при внедряването на системата беше обявено, че регистрацията отнема секунди.

Заради остарелите компютри и софтуер в болниците обаче понякога регистрацията се бавела и системата дори блокирала, оплакват се от лечебните заведения.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?