МЗ оправда проблемния си проект с "непредвидени обстоятелства"

МЗ оправда проблемния си проект с "непредвидени обстоятелства"
Малшанс и непредвидени обстоятелства, а не нежелание от страна на здравното министерство, са довели до неизпълнението на проекта по ФАР за здравна профилактика сред ромите у нас. Това се опитаха да внушат с обясненията си чиновниците от ведомството в петък.

Проектът предвижда медицински прегледи сред ромското население чрез специално оборудвани различни мобилни кабинети. В сряда експерти по проекта обявиха, че заради държавно безхаберие проектът е на път да се провали. Вместо на 1 октомври част от мобилните прегледи започнали на места през април, другаде – през май, а профилактика на рака на млечната жлеза не е започнала изобщо.

Шефът на дирекция "Управление на програми и проекти" в министерството Наталия Ефремова обясни, че проблемът с мамографите се дължи на фирмата доставчик на камионите, които се приспособяват като мобилни кабинети.

Става въпрос за испанска фирма, която не предоставила един от изискуемите сертификати за ТИР-овете, поради което от КАТ отказали да регистрират превозните средства. Тези мобилни кабинети трябвало да бъдат доставени при предходната фаза на проекта, която е приключила миналата година. Освен сагата с КАТ, забавяне се получило и заради наложилото се допълнително укрепване на техниката в камионите.

"Фирмата доставчик си е понесла неустойките. Българската държава обаче прие камионите, защото имаме нужда от тях", заяви Ефремова.

Българската фирма "Автоинженеринг" със собственик Росен Маринов, който миналата седмица бе задържан за предлагане на подкуп на висш държавен служител, е доставила техниката си в срок. Тя е доставила 6 ТИР-а с 3 ехографски кабинета и 3 мобилни лабораторни кабинета. За тях от министерството не признават да има забавяне при пускането им в експлоатация. "Става въпрос за техническо време, необходимо за регистрацията на машините, което не е било предвидено в проекта", бе обяснението на ведомството.

Като резултат през тази година са извършени малко над 4 000 прегледа, за които са отпуснати 71 000 лева. За сравнение през 2007 година са направени 40 000 прегледа на стойност 300 000 лева, а през 2008 г. - 30 000 прегледа за 470 000 лева. В бюджета на здравното министерство за мобилни прегледи и други мерки за подобряване здравния статус на ромското население през 2009-та са предвидени 540 000 лева.

"Заявката ни беше за 750 000 лева, но поради сложната икономическа обстановка, ни бяха отпуснати по-малко", обясни Светлана Спасова, шеф на дирекция "Национална здравна политика” в министерството. Тя увери, че макар проектът да приключва в края на този месец, ще продължи да се изпълнява и след това, тъй като има предвидени средства. Предвиждало се най-малко още 1200 прегледа да се извършат до края на юни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?