МЗ отстъпва за медицинската експертиза на хората с няколко тежки увреждания

До 10 дни промените в експертизата ще бъдат качени отново за обществено обсъждане

МЗ отстъпва за медицинската експертиза на хората с няколко тежки увреждания

При медицинската експертиза хората с по две и повече тежки увреждания ще получават оценка въз основа и на двете си заболявания, а не само на по-сериозното и така ще могат да получат по-висок процент намалена работоспособност и да не губят права като това на придружител. За това се договориха представители на организациите на хората с увреждания и здравния министър Кирил Ананиев в петък на среща във ведомството, в която участва и вицепремиерът Валери Симеонов.

Оттегленият преди дни вариант на наредбата за медицинската експертиза предвиждаше занапред да се оценява само основното заболяване, за да бъде пресечена порочната практика хора с по няколко леки заболявания да получат завишен процент намалена работоспособност и да получат право на различни социални придобивки, а дори и на пенсия. Освен това наредбата предвижда да се премахне възможността едно и също увреждане да бъде оценявано в широк диапазон между 20% и 50% например, а за всяка диагноза според тежестта и съпътстващите заболявания се фиксира един процент намалена работоспособност, която ще се дава от експертните комисии.

Ананиев обясни, че е постигната договорка за хората с по две тежки заболявания да се дават проценти и за второто заболяване, но само ако то намалява работоспособността с над 50%. Така хората с тежки заболявания ще могат да получат отново 100% намалена работоспособност, с което ще запазят правото си на по-висока пенсия и придружител.

“Ние се обединихме около повечето принципи и тези, които са заложени в наредбата, като останаха два въпроса, които в рамките на 30 дни трябва да изясним“, каза Ананиев след срещата.

“Първо, МЗ до 10 дни или до 23 април ще предостави на национално представителните организации на хората с увреждания информация каква е промяната между старата наредба и проекта на новата наредба. След като получат тази информация и анализ към нея МЗ ще качи на 23 април медицинската експертиза отново за обществено обсъждане. Разбира се, след тази дата ние ще продължим да работим експертно по окончателната редакция на наредбата, като ще отразим и промените за хората с множество тежки заболявания“, обясни сроковете Ананиев.

По думите му “тази наредба е направена с поглед към инвалидите, тя е направена за инвалидите и се очаква от хората с увреждания“.

“Това е една перфектна наредба, на много добро ниво и като се направят корекциите, с които да отговорим на исканията на организациите на хората с увреждания, тя ще стане още по-добра. Вярвам, че тя ще бъде полезна както за хората с увреждания, така и за държавата, защото тя ще прекрати категорично възможностите за злоупотреби в ТЕЛК. Това е смисълът ѝ“, коментира вицепремиерът Валери Симеонов.

Адриана Стоименова, която е зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, заяви, че по наредбата наистина е свършен огромен труд и подкрепя това, че са конкретизирани процентите, които ще се дават, за да няма занапред вариации и ощетяване на хората.

"По отношение на множеството заболявания постигнахме съгласие, че трябва да се обърне внимание, за да не се намаляват процентите им и да отидат в по-ниска група инвалидност", посочи тя.

След срещата стана ясно, че МЗ и организациите на хората с увреждания нямат никакви различия по правилника за работата на ТЕЛК, който още днес ще бъде качен за обществено обсъждане. По отношение на него е било постигнато съгласие да се добави още една точка по предложение на хората с увреждания – при необходимост от изписване на технически помощни средства те да бъдат изписвани още при преминаването на ТЕЛК-комисия и да се избегне допълнителното ходене до лекарските консултативни комисии (ЛКК).

“Това е стъпка напред за облекчаване на живота на хората с увреждания“, коментира Стоименова. 

Споделяне

Още по темата

Още от България