МЗ поема покупката на изделия за Фонда за лечение на деца след поредица от провали

Когато могат да се извикат чужди специалисти у нас, децата няма да бъдат пращани в чужбина

МЗ поема покупката на изделия за Фонда за лечение на деца след поредица от провали

Министерството на здравеопазването ще поеме търговете за медицински изделия и високоспециализирани апарати на Фонда за лечение на деца, след като стана ясно, че фондът няма капацитета да ги провежда, както му беше вменено с последните промени в правилника му от началото на годината . За да поправи допуснатата грешка, довела до забяването в лечението на деца, сега здравното министерство публикува за обществено обсъждане нови промени в правилника, които регламентират възможността шефът на фонда да възлага обществените поръчки съвместно със здравния министър.

Търговете за медицински изделия от години са източник на проблеми, които се задълбочават с всяка следваща промяна в правилника на фонда.

В опит да реши съществуващ проблем с покупката на медицински изделия, от началото на тази година здравното министерство вмени на фонда организирането на обществени поръчки за тях. Дотогава правилникът на фонда не позволяваше той да плаща за изделия, които са купени без обществена поръчка. Частните болници обаче по закон не са длъжни да организират обществени поръчки, дори за дейности, финансирани с обществени средства (от държавния бюджет или бюджета на НЗОК).

Така една група деца, основно с ортопедични проблеми, остана без възможност за финансиране от фонда, тъй като единствените екипи, които могат да им помогнат у нас, работят именно в частни болници и по-специално в “Токуда“. Това стана причина за набиране на средства чрез дарения за лечението на деца.

За да не бъдат дискриминарани малките пациенти според собствеността на болницата, в която се лекуват, се стигна до предложението фондът да купува изделията на базата на заявките и досегашните потребности на всички лечебни заведения, желаещи да работят с него.

Предварителните очаквания, че фондът няма капацитет да прави обществени поръчки за над 20 000 изделия, обаче се оправдаха и това задълбочи проблемите с лечението на децата, нуждаещи се от поставянето на различни изделия.

Не е ясно доколко трайно ще е решението с преминаването на търговете за медицински изделия към МЗ, тъй като институциите дават противоречиви сигнали относно цялостната политика по отношение на скъпите консумативи. От една страна МЗ имаше идея по препоръка от бившия Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) медицинските изделия да се купуват чрез централизиран електронен търг на МЗ, подобно на е-търга за лекарствата.

От друга страна, новият управител на касата д-р Дечо Дечев  говори за това да продължат да се договарят  цени на медицинските изделия в касата, както е в момента, като се търси възможност за рефериране на цените с тези в други европейски държави, както е при лекарствата.  И по които цени в последствие касата плаща на болниците, които от своя страна правят търгове. Отделно, Националната програма за реформи на правителството предвижда включване на цените на медицинските изделия в цените на клиничните пътеки.

При възможност да извика специалисти у нас, фондът няма да праща деца в чужбина

С най-новите промени в правилника на фонда се регламентира и обещаната от новия управител на касата Дечо Дечев промяна, която предвижда при възможност чужди специалисти да бъдат привличани за осъществяване на лечение у нас, вместо изпращането на деца зад граница. Тази опция по принцип съществува и сега, но идването на чужди специалисти е трудно за организиране, включително заради нормативни пречки, поради което се прилага рядко.

След приемането на промените при подадено заявление за подпомагане лечението на дете в чужбина, фондът ще прави преценка за възможността да организира и финансира участието на чуждестранни медицински специалисти в страната за осъществяване на необходимото лечение.

С това от една страна ще се създадат условия децата да бъдат лекувани в страната от високо квалифицирани чуждестранни специалисти, с преодоляване на затрудненията и неудобствата, породени от транспорта и пребиваването на детето и придружителя му в друга държава, а от друга страна ще се създадат условия за повишаване капацитета на здравната система в страната ни за лечение на състояния при децата, за които няма към настоящия момент достатъчно познания и опит, пише в мотивите на министерството.

Най-вероятно и тези промени обаче са временни, тъй като Дечев и ръководстсвото на МЗ изразиха намерение Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина да преминат под шапката на здравната каса от следващата година и само тя да финансира вече лечението зад граница. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?