МЗ предлага 5% ДДС за лекарствата, плащани с публични средства

МЗ предлага 5% ДДС за лекарствата, плащани с публични средства

Министерство на здравеопазването предлага намаляване на ставката на ДДС на 5% за всички лекарствени продукти, които са включени в позитивния лекарствен списък. Става въпрос за лекарства за домашно и болнично лечение, заплащани от бюджета на НЗОК или МЗ.

Това се казва в становище на здравното министерство, изготвено по искане на парламентарната здравна комисия във връзка с вече постъпил законопроект на БСП за намаляване на ставката.

МЗ припомня, че съгласно Директива 2006/112/ЕО от 28 ноември 2006, се определя, че диференцираната ставка за лекарства не може да бъде по-ниска от 5%.

Намаляването на данъка за лекарствата от позитивния списък ще позволи на НЗОК и МЗ да увеличат значително броя и вида на лекарствата, които се закупуват с публични средства, посочват от ведомството.

Така например, ако годишните разходи на МЗ и НЗОК за лекарства са 2 милиарда лева, намаляването на ставката от 20 на 5 процента ще позволи да се платят допълнително лекарства на обща стойност с 300 милиона лева повече. Сега тези пари, събрани от здравни вноски, не се разходват за лекарства, а се връщат в държавния бюджет под формата на ДДС.

България е сред страните с най-високо доплащане на медицинската помощ и основен дял в него има доплащането за лекарства. Само пациентите с ограничен брой заболявания у нас получават напълно безплатни лекарства за основното си заболяване.

Всички останали заплащат почти изцяло стойността на лечението си. Подпомагането за тях от страна на НЗОК и МЗ е минимално или липсва. Намаляването на ставката на ДДС от 20 на 5% за лекарствата от позитивния списък ще позволи да се увеличи броят и вида на лекарства, които се предлагат безплатно или с намаление, което ще намали доплащането от болните.

Диференцираната ставка на ДДС върху лекарствата не е новост за страната. При създаването на НЗОК преди 20 години, имаше нулева ставка на ДДС върху лекарствата, заплащани с бюджета на касата.

Становището на Министерството на здравеопазването е прието и изпратено до парламентарната здравна комисия на 46-то Народно събрание във връзка с постъпилото предложение на лидера на БСП Корнелия Нинова и група народни представители.

Предложението на левицата е ставката да бъде намалена от 20 на 9%.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?