МЗ предлага протезите на възрастните хора да се поемат от 1 юли

МЗ предлага протезите на възрастните хора да се поемат от 1 юли

Протезите за възрастните хора да се поемат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от 1 юли, предвиждат промени в наредба на здравното министерство, с която се прави промяна в пакета дейности, заплащани от обществения фонд.

Здравното министерство предлага за възрастните хора между 70 и 74 години новата дентална дейност да се покрива от НЗОК от 1 януари 2018 г., а за тези между 65 и 69 – от 1 юни 2018 г. В мотивите си министерството посочва, че в последните години голям кръг здравноосигурени лица са извън системата на задължителното здравно осигуряване по отношение на потребността им от дентална помощ с цел възстановяване на дъвкателния апарат.

“Най-тежко засегнати са пациентите на пенсионна възраст – над 65 години, при които поради възрастови или други промени е налице частично или цялостно обеззъбяване. Голяма част от тях са социално уязвими лица, които не разполагат с ресурс за преодоляване на обеззъбяването си, а това е пречка за поддържане на добро здраве във всички негови аспекти“, посочват от МЗ.

По изчисления на министерството и Българския зъболекарски съюз на НЗОК ще са нужни 20 млн. лв. тази година за покриване на този разход при пациентите над 75-годишна възраст, ако средно 20% от тях потърсят услугите на системата.

Предвижда се този разход да се поеме от резерва на касата, като на едно от последните заседание на НЗОК стана ясно , че фондът няма пари за това и не е наясно точно какво и как следва да плаща. На заседанието се дискутираше, че вероятно заделените средства ще стигнат само да се плати труда на зъболекаря, но не и за изработката на самата протеза от зъботехника, на който ще трябва да си доплащат възрастните хора.

За осигуряване на зъботехническа помощ на останалите групи пенсионери – от 65 до 69 години и от 70 до 54 години, на НЗОК ще са нужни около 33 млн. лв. средно годишно, сочат сметките на ведомството.

По тази причина въвеждането на дейностите за тях е предвидено за идната година, за да могат в бюджета да се планират средства, отговарящи на тези нужди, става ясно още от мотивите към промяната.

Споделяне

Още от България