МЗ прехвърля на касата разходите за инвитро, интензивни грижи и онкодиагностика

МЗ прехвърля на касата разходите за инвитро, интензивни грижи и онкодиагностика

Ваксинопрофилактиката, разходите на болничните отделенията за интензивни грижи, разходите за диагностика на онкологични заболявания с РЕТ скенерите и разходите за инвитро процедури от следващата година вече ще се плащат от НЗОК, а не както досега от Министерството на здравеопазването. Това стана ясно в петък след среща между представители на Българския лекарски съюз (БЛС) и ръководството на здравното министерство.

Заместник-здравният министър Минчо Вичев обяви, че има постигната договорка между касата и министерството за прехвърлянето на тези дейности от следващата година. Здравното министерство иска да се освободи от тези дейности и да ги прехвърли на НЗОК, тъй като от следващата година ведомството вече няма да може да разчита на трансфер от здравни вноски, който бе обявен за противоконституционен. Прехвърлените дейности струват по 8-9 млн. лева месечно или точно стотина милиона лева годишно – сумата, която догодина ще остане в бюджета на НЗОК, а няма да бъде трансферирана в здравното министерство.

В продължение на две години по идея на финансовия министър Симеон Дянков НЗОК субсидираше здравното министерство с пари от здравни вноски за дейности, които държавата е длъжна да финансира. През 2011 година трансферът бе 340 млн. лева, а за тази година бе предвиден трансфер от 100 млн. лева. За да бъдат направени икономии в държавния бюджет бюджетът на МЗ беше намален драстично в последните две години и пробойните бяха запушени с пари от бюджета на НЗОК. Това тотално изкриви осигурителния модел, тъй като с пари от здравни вноски започнаха да се покриват и дейности за неосигурени пациенти, които по принцип им се полагат, но не с пари на осигуряващите се. След решението на Конституционния съд половината от предвидения за тази година трансфер – 50 млн. лева остава блокиран, тъй като НЗОК нито има право да преведе парите на здравното министерство, нито да ги похарчи за медицински дейности без актуализация на бюджета.

След срещата между лекарите и представителите на здравното министерство стана ясно, че 50-те млн. лева ще бъдат прехвърлени за следващата година в бюджета на касата. Те най-вероятно ще отидат за покриването на скъпо струващи консумативи през следващата година.

От Лекарския съюз са против прехвърлянето на нови дейности към НЗОК от следващата година. Председателят на БЛС Цветан Райчинов коментира, че 50-те млн. лева за консумативи ще бъдат дадени на касата еднократно догодина и в следващи години не може да се разчита на тях. “Ако не искаме да се лишим от патоанатоми, анестезиолози и други важни специалности, финансовият министър да бъде така добър през данъци да осигури тези така необходими 100 млн. лв. за министерството и дейностите да не се прехвърлят”, заяви Райчинов.

Догодина бюджетът на здравното министерство ще бъде 300 млн. лева, съобщи зам.-здравният министър Минчо Вичев. Той обяви, че ще настоява да се вдигнат възнагражденията на патоанатомите, защото това е възлова специалност.

Все още не е ясно дали ще бъде създадена бърза организация по прехвърлянето на дейностите, така че пациентите да не се окажат потърпевши от новия ред за плащане. Неясно засега е и какво ще се случи с Фонда за асистирана репродукция, който в момента менажира средствата и одобрява кандидатите за инвитро процедурите.

Споделяне

Още по темата

Още от България