МЗ: Проблемът на детската кардиологична клиника е в управлението

В момента болницата наблягала на развитието на висшите медицински кадри, а не на необходимите й сестри

Жени Начева, сн. БГНЕС

Клиниката по детска кардиология на Националната кардиологична болница няма да затваря врати. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева във вторник пред БНТ. За сряда пред Министерския съвет е насрочен протест на родители за спасяването на клиниката, чиято работа е застрашена заради недофинансираната ѝ дейност.

“Категорично, това е уникална клиника, която работи изключително добре и ние заставаме зад нея и зад това, че трябва да бъде подкрепен бъдещият потенциал на тази клиника“ посочи Начева.

Проблемът на детската кардиологична клиниката е в начина на управление и преразпределението на ресурсите. Налице е неоптимално използване на наличния потенциал от човешкия ресурс и леглови фонд между отделните клиники, а не толкова неправилно разпределение на средствата по клинични пътеки, стана ясно от думите на ѝ.

Клиниките по кардиохирургия и съдова хирургия за възрастни в кардиологичната болница имат използваемост на леглата около 30-40 %. В детската кардиология използваемостта е над 63 %, което показва, че това звено е добре работещо и трябва да бъде подкрепено, коментира още тя.

Относно недостига на медицински сестри в Националната кардиологична болница заместник-министър Начева посочи, че лечебното заведение има необходимия потенциал като университетска база да инвестира в развитието на млади специалисти по здравни грижи, които да бъдат обучени и да продължат професионалния си път в болницата. 

В момента политиката по обучение на медицински кадри била в посока развитие на висшия медицински персонал, а не толкова на специалистите по здравни грижи. 

Промяна може да има след оптимално разпределение на финансовите средства, коментира Жени Начева.

Тя обясни, че е необходима цялостна промяна в начина на управление на болницата по отношение на човешките ресурси, оптимизирането на дейностите и на структурата на административния персонал, на използваемостта на сградния фонд и на легловата база, както и на ресурсите за издръжка.

Начева посочи, че тази седмица предстои среща с директора на лечебното заведение, на която ще бъде представен оздравителен план за болницата, изготвен от екипа на министерството.

Освен това МЗ работи по изготвянето на единни правила за управление на финансовите ресурси и по насоки за формиране на възнагражденията в държавните лечебни заведения.

Те също ще бъдат предоставени на НКБ като структура със 100 % държавно участие.

Споделяне

Още по темата

Още от България